Dávky od štátu? Penzisti ich dostanú, ak splnia podmienky

Dôchodky, dávky v núdzi, limity na lieky, ale aj vianočný príspevok či dotácia na dovolenku - dávky, ktoré môžu penzisti dostať od štátu. Lenže iba v prípade, ak spĺňajú podmienky na ich priznanie.

18.04.2016 09:34
záhrada, dôchodca, dôchodok Foto:
Ilustračné foto.
debata (24)

Človek, ktorý dnes odchádza do penzie, prichádza približne o polovicu svojho príjmu. Mnoho penzistov sa tak musí vysporiadať s faktom, že sa ich životná úroveň radikálne zníži. Priemerný slovenský dôchodca totiž dostáva mesačne necelých 414 eur. Je však mnoho takých, ktorých penzia nie je ani na úrovni životného minima, čo je necelých dvesto eur.

Ak teda Sociálna poisťovňa vypočíta budúcemu dôchodcovi penziu nižšiu ako životné minimum, informuje v konkrétnych prípadoch listom samotného dôchodcu o možnosti posúdenia hmotnej núdze a zabezpečenia dávkou v núdzi a príspevkami k nej, respektíve oznamuje Ústrediu úradu práce, sociálnych vecí a rodiny identifikačné údaje dôchodcu, ktorý má nárok na dávku v hmotnej núdzi. O samotnú dávku potom dôchodca žiada úrad práce, ktorý potom určuje aj prípadnú výšku dávky alebo príspevkov k nej. „Suma, pri ktorej dôchodcovi môže vzniknúť nárok na dávku, závisí od sumy životného minima, ktorá sa každoročne mení. Životné minimum do 30. júna predstavuje sumu 198,09 eura,“ povedal riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Identifikačné údaje dôchodcu Ústrediu práce, sociálnych vecí a rodiny oznamuje ústredie Sociálnej poisťovne, ak ide o poberateľa starobného dôchodku, starobného a vdovského či vdoveckého dôchodku, alebo o poberateľa sociálneho dôchodku staršieho ako 62 rokov.

Cieľom dávky v hmotnej núdzi a príspevkov k nej spolu s príjmami občana je zabezpečiť základné životné podmienky a pomôcť v hmotnej núdzi. Ak žije penzista sám, má nárok na dávku 60,50 eura mesačne. Ak žije v domácnosti s ďalšími osobami, musí aj ich úrad posúdiť a zistiť, či majú pri spoločnom hodnotení na ňu nárok. Ďalšou možnosťou je ochranný príspevok vo výške 63,07 eura. Ten sa poskytuje ľuďom, ktorí si nemôžu zlepšiť svoju situáciu prácou.

Ak je dôchodca uznaný za ťažko zdravotne postihnutého, môže úrad práce požiadať o príspevky na kompenzáciu svojho zdravotného postihnutia. Podmienky na ich priznanie sú však veľmi prísne, mnohí žiadatelia tvrdia, že sú až diskriminačné. Tí, ktorí splnia prísne kritériá, môžu dostať niektorý zo štrnástich príspevkov, ktoré úrad vypláca. Ide napríklad o peňažný príspevok na kompenzáciu zvýšených nákladov, kúpu pomôcky, osobnú asistenciu, kúpu či úpravu auta a podobne.

Dôchodcom pomáha aj ochranný limit na doplatky za lieky, pričom ten je stanovený na 25 eur za štvrťrok. Peniaze vracajú zdravotné poisťovne automaticky. Poisťovňa posiela peniaze naspäť do 90 dní po ukončení štvrťroka.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #dávky pre dôchodcov