Čo všetko ovplyvňuje výšku vášho dôchodku

Čím dlhšie niekto pracuje a čím viac zarába, tým by mal mať aj vyššiu penziu.

27.04.2016 12:39
dane, daň, kalkulačka, graf, ekonomika, licencia Foto:
Ilustračné foto.
debata (18)

Dôchodok z prvého piliera

Výška mzdy

  • Mzda, z ktorej si žiadateľ o dôchodok platil odvody, vstupuje do vzorca pre výpočet penzie vo forme priemerného osobného mzdového bodu. V roku, keď bol jeho zárobok na úrovni priemerného platu spred dvoch rokov, získa poistenec osobný mzdový bod vo výške 1. Ak bol jeho zárobok vyšší, aj jeho osobný mzdový bod je vyšší. V prípade, že zarábal menej, jeho osobný mzdový bod je nižší.
  • Osobné mzdové body za jednotlivé odpracované roky sa následne spriemerujú a získa sa tak priemerný osobný mzdový bod. V prípade, že je vyšší ako 1,25, Sociálna poisťovňa ho zníži. V súčasnosti sa pri úprave priemerného osobného mzdového bodu započíta celých 1,25 a zo zvyšnej hodnoty sa zoberie do úvahy len 68 percent. V ďalších rokoch sa toto percento bude znižovať a od roku 2018 sa z hodnoty nad 1,25 bude započítavať len 60 percent.
  • Naopak, ľuďom, ktorých priemerný osobný mzdový bod je nižší ako 1, ho Sociálna poisťovňa upraví smerom nahor. V súčasnosti pripočíta k takémuto priemernému osobnému mzdovému bodu 20 percent z rozdielu medzi hodnotou 1 a získaným priemerným bodom. V ďalších rokoch toto percento postupne porastie až na konečných 22 percent v roku 2018.
  • Priemerný osobný mzdový bod môže dosiahnuť maximálnu hodnotu 3. To znamená, že ak niekto zarába viac ako 3-násobok priemernej mzdy, dôchodok sa mu vypočíta, ako by jeho plat bol vo výške 3-násobku priemerného platu.

Počet odpracovaných rokov

  • Priemerný osobný mzdový bod sa pri výpočte dôchodku násobí obdobím dôchodkového poistenia a aktuálnou dôchodkovou hodnotou. Obdobie dôchodkového poistenia predstavuje odpracované roky. Čím dlhšie niekto bude pracovať a z tejto práce bude dôchodkovo poistený, tým bude počet odpracovaných rokov vyšší, a preto bude aj jeho dôchodok vyšší.

Rast priemerných platov

  • Rast priemerných platov vstupuje do výpočtu dôchodku vo forme aktuálnej dôchodkovej hodnoty. Tá sa určuje na základe medziročného zvýšenia priemerných miezd v treťom štvrťroku. V tomto roku je aktuálna dôchodková hodnota na úrovni 10,9930 eura.
  • Aktuálna dôchodková hodnota predstavuje, akú sumu dostane človek od Sociálnej poisťovne za jeden odpracovaný rok, v ktorom jeho plat bol na úrovni priemernej mzdy spred dvoch rokov.

Dĺžka sporenia v druhom pilieri

  • Ľuďom, ktorí sú zapojení v druhom pilieri, sa vypočítaný dôchodok z prvého piliera zníži za obdobie dôchodkového sporenia. Keďže do konca augusta minulého roku išla polovica dôchodkových odvodov do prvého piliera a druhá polovica odvodov do druhého piliera, zníži sa za tieto odpracované roky dôchodok o jednu polovicu. Od 1. septembra 2012 idú do druhého piliera len 4 percentá z platu a do prvého 14 percent. To znamená, že za tento čas sa dôchodok z prvého piliera zníži o dve devätiny.
  • Znižuje sa vždy len dôchodok, ktorý prislúcha za obdobie účasti v druhom pilieri. V prípade, že niekto vystúpil z druhého piliera, bude mať nárok len na penziu od Sociálnej poisťovne a dostane ju v plnej výške, ako by v druhom pilieri nikdy nebol.

Dôchodok z druhého piliera

Výška platu

  • Do 31. augusta 2012 smeroval do druhého piliera odvod vo výške deviatich percent z hrubej mzdy. Od septembra 2012 sa tento odvod znížil na štyri percentá. Úspory na dôchodok tak narastajú pomalšie.
  • Pri výpočte penzie z druhého piliera sa berú do úvahy všetky odvody, ktoré prídu na dôchodkový účet sporiteľa. To znamená, že lepšie zarábajúcim sa tento dôchodok nebude znižovať, ako je to v prípade dôchodku z prvého piliera. Ľudia s podpriemernou mzdou zase nemôžu rátať s prilepšením.

Dĺžka sporenia

  • Čím dlhšie bude niekto po zapojení do druhého piliera pracovať, tým by mu malo na jeho osobný dôchodkový účet pribudnúť viac peňazí. Podmienkou na získanie nároku na dôchodok z druhého piliera je, aby si v ňom daný človek sporil minimálne desať rokov. Musí však ísť o aktívne sporenie. To znamená, že ak je jeden rok nezamestnaný, a teda mu na dôchodkový účet neprídu žiadne peniaze, daný rok sa mu do týchto desiatich rokov nepočíta.

Dosiahnuté zhodnotenie

  • Peniaze sporiteľov dôchodkové spoločnosti investujú, vďaka čomu by sa mali zhodnocovať. V súčasnosti každá spoločnosť musí ponúkať jeden garantovaný a jeden negarantovaný fond. Okrem nich môžu ponúkať aj ďalšie fondy. O koľko sa zhodnotia peniaze sporiteľov, závisí najmä od investičnej stratégie daného fondu a vývoja na trhoch.
  • Vopred nemožno na niekoľko rokov či dokonca desiatok rokov predpovedať, aké zhodnotenie dosiahnu jednotlivé fondy. Dôchodkové spoločnosti tvrdia, že negarantovaný fond by mal z dlhodobého hľadiska prinášať vyššie výnosy ako garantovaný. V garantovanom fonde budú totiž peniaze investovať čo najopatrnejšie, aby nemuseli klientom doplácať prípadné straty.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #výpočet dôchodku