Ako si môžem vypočítať výšku dôchodku?

Otázky a odpovede o starobnej penzii.

09.08.2016 09:22
druhý pilier, dôchodok, muž, žena, papiere Foto:
Ilustračné foto.
debata

Môže mi Sociálna poisťovňa priznať a vyplácať starobný dôchodok aj vtedy, ak k žiadosti o priznanie dôchodku neboli priložené všetky potrebné doklady?

Za istých podmienok možno dôchodok vyplácať preddavkovo, ale len vtedy, ak je preukázané, že už sú splnené podmienky nároku naň (ľudovo povedané potrebný počet „odpracovaných rokov“). Ide o situácie, keď nie je možné spoľahlivo určiť sumu dôchodku, pretože nie sú preukázané všetky skutočnosti, ktoré sú potrebné na spoľahlivé určenie jeho sumy (napr. hrubé zárobky z jednotlivých zamestnaní). Sociálna poisťovňa (SP) vtedy môže začať dôchodok preddavkovo vyplácať, o čom písomne informuje žiadateľa o dôchodok a súčasne zisťuje potrebné skutočnosti na doriešenie sumy dôchodku. Po zistení chýbajúcich skutočností SP vydá rozhodnutie o priznaní dôchodku a doplatí sumu starobného dôchodku.

V tomto roku dovŕšim dôchodkový vek 62 rokov. Odpracoval som 43 rokov, z toho 18 rokov v II. pracovnej kategórii. Bude mať II. pracovná kategória vplyv na sumu môjho starobného dôchodku?

Keďže sa vám zachovajú nároky vyplývajúce zo zaradenia zamestnania do II. pracovnej kategórie, SP vypočíta sumu starobnej penzie podľa zákona o sociálnom poistení účinného od 1. 1. 2004 a tiež podľa právnych predpisov účinných do 31. 12. 2003. Ak bude suma dôchodku vypočítaná podľa zákonov účinných do 31. 12. 2003 vyššia, SP dôchodok prizná v tejto sume.

Budú sa mi pre výpočet sumy starobného dôchodku hodnotiť aj vyplatené dávky v nezamestnanosti?

Na výpočet sumy starobného dôchodku sa nehodnotí suma vyplatenej dávky v nezamestnanosti ako vymeriavací základ. Hodnotí sa iba obdobie, počas ktorého bol občan evidovaný na úrade práce ako nezamestnaný, a to takto: obdobie evidencie do 31. 12. 2000 sa hodnotí v plnom rozsahu; v období od 1. 1. 2001 do 31. 12. 2003 sa hodnotí iba doba evidencie, počas ktorej bola občanovi vyplácaná dávka v nezamestnanosti (za tieto obdobia patrí osobný mzdový bod v hodnote 0,3 ak toto obdobie trvalo celý rok, alebo pomerná časť z hodnoty 0,3 ak toto obdobie trvalo len časť roka). Po 31. 12. 2003 doba evidencie na úrade práce nie je obdobím dôchodkového poistenia. Ak však poistenec bol od 1. 1. 2004 dobrovoľne dôchodkovo poistený (prihlásil sa a dobrovoľne platil poistné na dôchodkové poistenie, resp. si za toto obdobie môže aj v čase odchodu do dôchodku dodatočne, teda aj spätne, doplatiť poistné), tak sa mu toto obdobie po 31. 12. 2003 bude hodnotiť z vymeriavacích základov, z ktorých bolo zaplatené dobrovoľné poistné alebo dodatočne zaplatené poistné.

V rozhodujúcom období som bol 10 rokov dobrovoľne nezamestnaný a neplatil som si ani dobrovoľné dôchodkové poistenie. Ako sa zisťuje hodnota POMB?

Rozhodujúcim obdobím na zistenie POMB sú roky pred rokom, v ktorom vznikol nárok na dôchodok s výnimkou rokov pred 1. 1. 1984, ak v tomto období je najmenej 22 rokov, za ktoré možno určiť osobné mzdové body. Ak v rozhodujúcom období na zistenie POMB nie je aspoň 22 rokov, za ktoré možno určiť osobné mzdové body, predlžuje sa rozhodujúce obdobie pred 1. 1. 1984 postupne tak, aby v ňom bolo 22 rokov, za ktoré možno určiť POMB. Ak ani po tomto predĺžení poistenec nemá 22 rokov, POMB sa zisťuje z tohto nižšieho počtu rokov. Pretože za obdobie 10 rokov dobrovoľnej nezamestnanosti nie je možné určiť osobné mzdové body, POMB sa určí z ostatných rokov rozhodujúceho obdobia.

V roku 1999 som bol celý rok vedený v evidencii nezamestnaných. Ako bude tento rok hodnotený pre výpočet priemerného osobného mzdového bodu?

Za obdobie evidencie nezamestnanosti až do 31. 12. 2000, ktoré trvalo celý rok, patrí osobný mzdový bod v hodnote 0,3. Pretože z rozhodujúceho obdobia sa vylučujú obdobia, za ktoré patrí osobný mzdový bod v hodnote 0,3, obdobie od 1. 1. 1999 do 31. 12. 1999, keď ste boli celý rok vedený v evidencii nezamestnaných, bude z rozhodujúceho obdobia vylúčené, a teda tento rok nebude použitý na výpočet priemerného osobného mzdového bodu. Je to pre vás výhodnejšie, lebo sa vám tak nezníži priemerný osobný mzdový bod za celé obdobie dôchodkového poistenia.

Môj starobný dôchodok je vyšší ako 269,50 eura. Mám nárok na minimálny dôchodok?

Závisí to od počtu získaných rokov kvalifikovaného obdobia dôchodkového poistenia, ako aj od skutočnosti, či je vám vyplácaný len tento starobný dôchodok alebo aj ďalšie dôchodky (vdovský/vdovecký, výsluhový, dôchodok zo zahraničia). Suma minimálneho dôchodku je odstupňovaná v závislosti od počtu získaných rokov kvalifikovaného obdobia dôchodkového poistenia. Za 30 rokov patrí minimálny dôchodok 269,50 eura mesačne, čo predstavuje 1,36-násobok sumy životného minima pre jednu plnoletú osobu (v roku 2015 a 2016 je to 198,09 eura mesačne). Za každý ďalší odpracovaný rok nad základnú hranicu 30 rokov sa minimálny dôchodok zvýši o 2 % sumy ŽM, za 31. až 39. rok kvalifikovaného obdobia a o 3 % sumy ŽM za 40. a ďalší rok kvalifikovaného obdobia dôchodkového poistenia. Dôchodca, ktorý získal 30 kvalifikovaných rokov obdobia dôchodkového poistenia, a suma jeho dôchodku by bola nižšia ako suma 269,50 eura mesačne, má nárok na zvýšenie sumy penzie na sumu minimálneho dôchodku v sume 269,50 eura mesačne. Napríklad ak poberáte dôchodok v sume 299,50 eura mesačne a získali ste 40 rokov kvalifikovaného obdobia dôchodkového poistenia, dôchodok vám bude zvýšený na sumu 311,10 eura mesačne, čo je suma minimálneho dôchodku zodpovedajúca vami získanému počtu rokov kvalifikovaného obdobia dôchodkového poistenia.

Ako si môžem vypočítať sumu starobného dôchodku?

Orientačne je možné vypočítať sumu starobného dôchodku pomocou kalkulačky na informatívny výpočet dôchodku, ktorá sa nachádza na webovej stránke Sociálnej poisťovne www.socpoist.sk. Pre jednoduché dosadenie požadovaných údajov je vhodné mať Informáciu o stave individuálneho účtu poistenca do 31. 12. 2003 a Informáciu o zmenách stavu individuálneho účtu poistenca od 1. 1. 2004, ktoré klientovi na jeho žiadosť vystaví ústredie Sociálnej poisťovne. Kalkulačka je určená na výpočet dôchodku len z I. piliera. Má orientačný charakter a výsledná suma sa nemusí zhodovať so sumou dôchodku vypočítanou Sociálnou poisťovňou.

Dôchodkový vek som dovŕšil 28. decembra 2014. O starobný dôchodok som nepožiadal a naďalej pracujem. Dňa 31. 12. 2016 ukončím zamestnanie a chcem požiadať o starobný dôchodok. Môžem o tento dôchodok požiadať spätne? Ak áno, odkedy?

Dávka sa prizná odo dňa, od ktorého dávka patrí, najviac tri roky spätne od uplatnenia nároku na dávku. Vzhľadom na uvedené máte možnosť o starobný dôchodok požiadať odo dňa dovŕšenia dôchodkového veku, t. j. od 28. 12. 2014.

Som poberateľ invalidného dôchodku. Dňa 15. októbra 2016 dovŕšim dôchodkový vek. Môžem požiadať o starobný dôchodok?

Poberateľ invalidného dôchodku môže odo dňa dovŕšenia dôchodkového veku požiadať o starobný dôchodok. Sociálna poisťovňa určí sumu starobného dôchodku a porovná ju so sumou vyplácaného invalidného dôchodku. Vypláca sa dôchodok, ktorého suma je vyššia. Nárok na nižší dôchodok zaniká. Pri rovnakej sume týchto dôchodkov sa vypláca dôchodok, ktorý si poistenec zvolil.

Som poberateľka starobného dôchodku. Môj manžel poberal starobný dôchodok od 2. 3. 2015. Od 2. 3. 2015 do 22. 7. 2016 pracoval popri poberaní starobného dôchodku. Dňa 23. 7. 2016 zomrel. Ako sa mi vypočíta vdovský dôchodok?

V žiadosti o vdovský dôchodok, ktorú bude s vami spisovať pobočka Sociálnej poisťovne príslušná podľa miesta vášho trvalého pobytu, je potrebné uviesť, že manžel bol povinne dôchodkovo poistený od 2. 3. 2015 do 22. 7. 2016. Povinnosťou zamestnávateľa bolo zaslať evidenčný list dôchodkového poistenia vášho manžela ústrediu Sociálnej poisťovne. Sociálna poisťovňa k sume vyplácaného starobného dôchodku manžela pripočíta sumu zvýšenia za obdobie od 2. 3. 2015 do 22. 7. 2016. Z takto zvýšenej sumy starobného dôchodku zomretého manžela bude vypočítaný vdovský dôchodok. Suma vdovského dôchodku je 60 percent starobného dôchodku, na ktorý by mal nárok zomretý manžel ku dňu smrti. Takto určená suma vdovského dôchodku sa porovná so sumou vášho starobného dôchodku. Ten z dôchodkov, ktorý je vyšší, sa vypláca v plnej sume a nižší z dôchodkov sa vypláca v sume jednej polovice.

Som poberateľka vdovského dôchodku. V tomto roku dovŕšim dôchodkový vek, keď požiadam o starobný dôchodok, v akej sume sa mi bude vyplácať starobný dôchodok a v akej vdovský dôchodok?

Sociálna poisťovňa určí sumu starobného dôchodku. Porovná ju so sumou vyplácaného vdovského dôchodku. Vyšší z dôchodkov sa vypláca v plnej sume a nižší sa vypláca v sume jednej polovice. Pri rovnakej sume starobného dôchodku a vdovského dôchodku sa v sume jednej polovice vypláca vdovský dôchodok.

Zdroj: Sociálna poisťovňa

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #starobný dôchodok #otázky a odpovede