Predčasní penzisti si môžu privyrobiť. Nie však prácou na zmluvu či dohodu

Práca alebo predčasný dôchodok. Už niekoľko rokov si musia ľudia vybrať medzi týmito dvoma možnosťami. Zákon totiž neumožňuje, aby bol niekto zamestnaný a zároveň poberal predčasnú penziu.

10.10.2016 09:52
pracujúci, dôchodca, predavač, nákup, obchod Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Len čo predčasnému dôchodcovi vznikne povinné dôchodkové poistenie, Sociálna poisťovňa mu prestane vyplácať predčasný dôchodok. Keďže okrem zamestnancov pracujúcich na pracovnú zmluvu, sú povinne poistení aj dohodári, penzisti si nemôžu privyrobiť ani prácou na dohodu. Bez ohľadu na to, koľko peňazí zarobia, by prišli o svoj predčasný dôchodok.

Ak si chce predčasný penzista privyrobiť a neprísť o svoj dôchodok, musí mať taký príjem, z ktorého mu nevznikne povinné dôchodkové poistenie. Jednou z možností je pracovať na živnosť. „V prípade výkonu samostatnej zárobkovej činnosti vzniká povinné dôchodkové poistenie najskôr od 1. júla kalendárneho roku nasledujúceho po roku, v ktorom si založil prvú živnosť. To znamená, že občanovi sa v takomto prípade predčasný starobný dôchodok vypláca naďalej a jeho výplata sa zastaví až po 1. júli v prípade vzniku povinného dôchodkového poistenia,“ povedal riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Predčasný dôchodca, ktorý si v tomto roku založí živnosť, tak nebude až do 1. júla budúceho roku povinne dôchodkovo poistený. Po tomto dátume mu povinné poistenie vznikne len v prípade, že jeho hrubý príjem bez odpočítania odvodov v tomto roku presiahne 5 298 eur. Ak zarobí menej, bude ďalší rok oslobodený od platenia odvodov.

Poberatelia predčasného dôchodku nemôžu byť povinne dôchodkovo poistení len dovtedy, kým nedovŕšia riadny dôchodkový vek. Ak by si napríklad predčasný penzista založil tento rok živnosť a do júla budúceho roku by dosiahol dôchodkový vek, mohol by naďalej poberať penziu aj vtedy, ak by mu vzniklo povinné poistenie. V júli už totiž bude starobným dôchodcom a na tých sa žiadne obmedzenia nevzťahujú.

Ako si môžete privyrobiť

  • prácou na živnosť
  • prenájmom
  • príležitostným príjmom
  • predajom nehnuteľnosti

Predčasní penzisti môžu mať aj príjem z prenájmu, keďže z takéhoto zárobku sa vôbec neplatia odvody. Ak zarobia za rok z prenájmu menej ako 500 eur, nemusia platiť ani daň. V prípade, že ich hrubý príjem je vyšší, odpočítajú si od zárobku nezdaniteľnú sumu 500 eur a zdania len zvyšok.

Predčasným penzistom, ktorí sa zamestnajú na zmluvu alebo na dohodu, zastaví Sociálna poisťovňa výplatu dôchodku. Vďaka tomu, že z tohto príjmu musia platiť odvody na dôchodkové poistenie, majú nárok na zvýšenie svojej penzie. Len čo prestanú pracovať, môžu požiadať o uvoľnenie výplaty dôchodku a zároveň aj o jeho zvýšenie. Platí tu, že čím vyšší príjem mal predčasný dôchodca a čím dlhšie pracoval, tým mu jeho dôchodok vzrastie výraznejšie. Navyše za každých začatých 30 dní, keď dôchodok nedostával, sa vypočítaná penzia zvýši o pol percenta. O uvoľnenie výplaty dôchodku môže predčasný penzista požiadať aj vtedy, keď dovŕši dôchodkový vek.

Čo je to príležitostný príjem?

Odvody na dôchodkové poistenie sa neplatia ani z príležitostného príjmu. Predčasní penzisti si tak môžu privyrobiť aj týmto spôsobom a neprídu o predčasný dôchodok. Medzi príležitostné príjmy (zákon ich označuje ako iné príjmy), patria:

  • príjmy z príležitostných činností (napr. príjmy z príležitostného predaja lesných plodov, húb, liečivých bylín),
  • príjmy z príležitostnej poľnohospodárskej výroby, lesného a vodného hospodárstva, ktorými sú napr. príjmy z predaja výrobkov z vlastnej drobnej pestovateľskej a chovateľskej činnosti, pričom nejde o činnosť vykonávajú v rámci podnikania samostatne hospodáriaceho roľníka,
  • príjmy z príležitostného prenájmu hnuteľných vecí, pričom sem nepatrí príjem z prenájmu hnuteľného majetku využívaného v súvislosti s podnikaním alebo prenajímaného ako súčasť prenajímanej nehnuteľnosti. Sústavné prenajímanie hnuteľných vecí je možné len na základe živnostenského oprávnia. Medzi príjmy z príležitostného prenájmu hnuteľných vecí je teda možné zaradiť len taký príjem, ktorý plynie daňovníkovi z príležitostného prenájmu hnuteľnej veci (na ktorý nie je potrebné živnostenské oprávnenie).

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #predčasný dôchodok #pracujúci dôchodcovia