Ako získať vyšší dôchodok?

Priemerná penzia sa pohybuje len približne na úrovni polovice priemernej mzdy.

14.11.2016 09:08
dôchodca, dôchodok, penzia Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Dôchodok, či už súčasný, alebo budúci, si možno zvýšiť, nikdy to však nie je zadarmo. Buď si bude človek na svoju budúcu penziu sporiť, alebo platiť dobrovoľné poistenie. Budúci penzisti si svoj dôchodok môžu zvýšiť aj tým, že si okrem svojho hlavného zamestnania nájdu aj ďalšiu prácu napríklad na dohodu. Keďže aj z tohto príjmu sa platia odvody, bude to mať vplyv na ich budúcu penziu.

Pri výpočte penzie platí, že za každý rok, v ktorom penzista dostáva mzdu na úrovni priemernej mzdy, sa jeho budúca penzia zvýši asi o 11 eur. Ak niekto zarába viac, jeho penzia sa zvýši viac a, naopak, ak niekto poberá menej, musí počítať aj s nižším príspevkom k dôchodku. „V prípade, že človek pracuje na pracovnú zmluvu a zároveň aj na dohodu o vykonaní práce, hodnotia sa pre výpočet dôchodku obidva príjmy, nakoľko sa z nich odvádza dôchodkové poistenie. Čiže ak z jednej činnosti bude mať zamestnanec vymeriavací základ 700 eur a z druhej činnosti bude vymeriavací základ 200 eur, bude sa pre výpočet dôchodku hodnotiť vymeriavací základ 900 eur,“ povedal riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Podobné je to aj v prípade, že si niekto začne platiť dobrovoľné odvody. Kto si zvolí minimálne odvody, ktoré sú v tomto roku vo výške 123,33 eura mesačne, zvýši si svoj dôchodok približne o 5,50 eura za predpokladu, že by minimálne dobrovoľné odvody platil počas celého roka.

Sporiť na dôchodok si možno aj prostredníctvom tretieho piliera, posielaním dobrovoľných príspevkov do druhého piliera, investovaním do podielových fondov, na životnom poistení či na inom dlhodobom sporení. Viaceré firmy pritom ponúkajú svojim zamestnancom ako benefit príspevky na dobrovoľné dôchodkové sporenie. V takom prípade si síce musí zamestnanec vkladať na dôchodkové sporenie aj vlastné peniaze, ale zároveň mu ich tam posiela aj jeho zamestnávateľ, vďaka čomu si nasporí výrazne viac. „Každý si môže vybrať ľubovoľnú doplnkovú dôchodkovú spoločnosť a zamestnávateľ ho pri tomto výbere nemôže obmedziť. Ak by sa stalo, že zamestnanec je klientom DDS, s ktorou jeho zamestnávateľ nemá uzavretú zamestnávateľskú zmluvu, je potrebné mu to oznámiť. Zákon ukladá zamestnávateľovi povinnosť uzavrieť zamestnávateľskú zmluvu s každou DDS, v ktorej sú jeho zamestnanci klientmi,“ vraví Maroš Ovčarik z portálu Finančný kompas.

Ľudia, ktorí starobný dôchodok poberajú, si ho môžu zlepšiť už iba prácou. Keďže im zamestnávateľ musí z každého zárobku strhnúť odvody na dôchodkové poistenie, môžu po tom, čo prestanú pracovať, požiadať Sociálnu poisťovňu o zvýšenie svojho dôchodku. Urobiť tak môžu len raz do roka. Ak niekto o prepočítanie penzie nepožiada alebo bude pracovať aj na konci roka, od januára mu Sociálna poisťovňa zvýši dôchodok automaticky.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #zvýšenie dôchodku #pracujúci dôchodcovia