Predčasná penzia? Len ak splníte štyri podmienky

Neskorší odchod do penzie a s ním spojená únava po rokoch práce či strata zamestnania bývajú najčastejšími dôvodmi, prečo ľudia žiadajú o priznanie predčasného starobného dôchodku.

28.11.2016 11:01
dôchodci, dôchodok, starci, starý človek, starý... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Každý, kto uvažuje nad odchodom do predčasnej penzie, sa musí zmieriť s tým, že mu za každý mesiac zo sumy dôchodku ubudne pol percenta. Navyše musí splniť štyri podmienky, a to navyše súčasne. Musí mať minimálne pätnásť odpracovaných rokov, maximálne dva roky do riadnej penzie, sumu predčasnej penzie vyššiu ako 1,2-násobok životného mimina a nemôže popri jej poberaní pracovať. Minimálna suma predčasného dôchodku býva najčastejším dôvodom zamietnutia žiadosti o túto dávku.

„Občan môže požiadať o priznanie predčasného starobného dôchodku najskôr dva roky pred dovŕšením dôchodkového veku, ak ukončil pracovný pomer a súčasne spĺňa podmienku dôchodkového poistenia najmenej 15 rokov a zároveň podmienku, že suma predčasného starobného dôchodku je vyššia ako 1,2-násobok sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu, teda 237,80 eura,“ vysvetlil riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Aktuálna suma minimálnej sumy penzie platí do 30. júna.

Upozorniť treba aj na to, že dovŕšením dôchodkového veku sa predčasný dôchodok neprepočítava, stáva sa starobným dôchodkom. Sociálna poisťovňa o tejto skutočnosti rozhodnutie nevydáva ani neprepočítava sumu dôchodku.

Navyše všetci, ktorí uvažujú o odchode do predčasnej penzie, by sa v Sociálnej poisťovni mali popýtať na skutočnosť, či majú v poriadku všetky doby zamestnania. Ak áno, urýchli to vybavovanie penzie a neprekročí zákonom stanovenú lehotu 60 dní. Priznanie dôchodku sa predlžuje len v prípade, ak budúci penzista nemá v poriadku doklady a je potrebné ich dohľadať v archívoch. O každom predĺžení však Sociálna poisťovňa žiadateľa informuje.

Predčasných penzistov už znevýhodňuje aj fakt, že je zakázaný súbeh poberania predčasného dôchodku a popri ňom pracovať. Tí, ktorí prestali poberať predčasný dôchodok a zostali v práci, po jej skončení, a teda aj zániku povinného dôchodkového poistenia, môžu opäť požiadať o uvoľnenie výplaty predčasnej penzie a zároveň aj o jej zvýšenie za odpracované obdobie. "Po ukončení povinného dôchodkového poistenia má možnosť požiadať o uvoľnenie výplaty predčasného starobného dôchodku a zároveň o jeho zvýšenie za obdobie dôchodkového poistenia po vzniku nároku na dôchodok,“ povedal Višváder. Žiadosť musí obsahovať meno, priezvisko, adresu, číslo, pod ktorým sa dôchodok vypláca, uvedie o čo žiada a odkedy a musí byť žiadateľom vlastnoručne podpísaná. O zvýšenie dôchodku je možné požiadať v kalendárnom roku len raz,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #predčasný dôchodok