Výhody za prácu popri dôchodku

Ľudia, ktorí dovŕšili dôchodkový vek, môžu aj naďalej pracovať. Napriek tomu, že poberajú dôchodok, nemusia odísť z práce a ani zamestnávateľ im z tohto dôvodu nemôže dať výpoveď.

11.05.2017 08:46
pracujúci, dôchodca, dôchodok Foto:
Ilustračné foto.
debata (12)

Prácou popri dôchodku si svoj príjem vylepšujú desaťtisíce ľudí. A za to, že pracujú, majú nárok na viacero výhod. Jednou z najzaujímavejších je možnosť zvýšiť si prácou svoj dôchodok. Od januára Sociálna poisťovňa zvýšila dôchodky asi 167-tisíc starobným dôchodcom. Ide o ľudí, ktorí pracovali minulý rok a za toto obdobie im ešte penzia nebola zvýšená. V porovnaní s predchádzajúcim rokom ide približne o 7-tisíc ľudí viac.

Ľudia, ktorí v tomto roku prestanú pracovať, nemusia čakať na zvýšenie penzie až do budúceho roku. O zvýšenie dôchodku môžu požiadať ihneď po zániku dôchodkového poistenia. „Suma zvýšenia závisí predovšetkým od príjmu pracujúcich poberateľov starobného dôchodku,“ vraví Michaela Putecová, riaditeľka odboru metodiky dôchodkového poistenia v Sociálnej poisťovni. Pracujúci penzisti majú nárok na zvýšenie dôchodku bez ohľadu na to, či pracujú na zmluvu, alebo na dohodu. Keďže aj zo zárobku na dohodu im zamestnávateľ strháva odvody na dôchodkové poistenie, zohľadní sa im tento príjem pri prepočte penzie. Ak by jeden penzista pracoval na dohodu a druhý na zmluvu, pričom by ich zárobok bol rovnaký, aj dôchodok by im mal vzrásť o rovnakú sumu.

Ak sa zamestná človek, ktorý dostáva minimálny dôchodok, môže si takisto vďaka práci zaistiť vyššiu penziu. „Suma zvýšenia za prácu sa pripočíta k sume starobného dôchodku bez minimálneho dôchodku a potom sa táto zvýšená suma starobného dôchodku porovná s minimálnym dôchodkovým príjmom a naďalej sa vypláca tá suma, ktorá je vyššia,“ povedala Putecová. Keďže odpracované dni sa pripočítajú k rozhodujúcemu obdobiu, môže mať takýto penzista nárok na vyššiu minimálnu penziu ako doteraz. Výška minimálneho dôchodku sa totiž odvíja od počtu odpracovaných rokov. Napríklad ak niekto dostáva minimálny dôchodok za 42 odpracovaných rokov a vďaka práci popri penzii sa posunie na 43 rokov, jeho minimálny dôchodok vzrastie z 322,90 eura na 328,90 eura.

Aké ďalšie výhody môže pracujúci penzista získať, závisí už od toho, či je zamestnaný na dohodu alebo zmluvu. Zákonník práce totiž viac práv priznáva klasickým zamestnancom, kým dohodári musia niektoré výhody oželieť. Penzisti pracujúci na dohodu nemajú nárok napríklad na dovolenku, stravné lístky či nemocenské dávky.

Hoci aj predčasní penzisti môžu pracovať, musia počítať s tým, že len čo im vznikne dôchodkové poistenie, Sociálna poisťovňa im zastaví výplatu dôchodku. Nemôžu si preto privyrobiť ani pár eur prácou na dohodu, pretože aj v takom prípade by zostali bez dôchodku. Predčasní penzisti preto môžu mať len taký príjem, z ktorého im nevznikne povinné dôchodkové poistenie. Po dovŕšení dôchodkového veku sa však už považujú za riadnych starobných dôchodcov, preto sa na nich už tieto obmedzenia nevzťahujú.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #pracujúci dôchodcovia