Seniorský vek nemusí byť stereotypný

Predstaviteľ nemeckého osvietenstva Georg Christoph Liechtenberg povedal: „Nič nerobí človeka rýchlejšie starým, ako stála myšlienka na to, že zostarne...” Starnutie je realita. Je to čas, ktorý prebieha veľmi rôzne u rôznych ľudí. Jeho priebeh závisí od genetických faktorov, ale aj od prístupu k životu konkrétneho človeka. Seniorský vek vôbec nemusí byť stereotypný.

21.07.2017 10:36
dôchodca, dôchodok, bicykel, Foto:
Ilustračné foto.
debata

Pre časť ľudí sa staroba spája s chorobami, so zhoršením kvality života, mnohí pociťujú strach z osamelosti. Iní zas seniorský vek vnímajú pozitívne. Môžu rozvíjať svoje záujmy, venovať sa vnúčatám, niektorí pracujú, iní túžia po vzdelávaní. Rozšíriť si svoj vedomostný obzor budú môcť seniori na v poradí už 7. ročníku Letnej bratislavskej univerzity seniorov, ktorá bude prebiehať od 1. do 10. augusta v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca vždy so začiatkom o 14. hodine. „Celý projekt letnej univerzity je financovaný hlavným mestom Bratislava, ktoré ho seniorom ponúka opäť zadarmo," informovala Andrea Földváryová, vedúca oddelenia vzťahov s verejnosťou Univerzity Komenského v Bratislave. Seniori sa môžu prihlasovať do 28. júla v budove magistrátu na oddelení služieb občanom. Pripravené sú štyri prednášky: Baroková Bratislava za čias Márie Terézie – zlatý vek, Dunaj – dominanta Bratislavy, Hudba v živote človeka a Starostlivosť o duševné zdravie seniorov.

Pre milovníkov tanca a pohybu z radov seniorov pripravila Univerzita Komenského v Bratislave projekt Let's dance Senior. Kurz bude trvať dvanásť týždňov a seniori týždenne absolvujú dve 60-minútové tréningové jednotky. „Ich cieľom je osvojenie si základných krokov a figúr v jednotlivých latinsko-amerických a štandardných tancoch a, samozrejme, zlepšenie kondície. Tanečné tréningy zlepšujú celkové držanie tela, koordináciu pohybov, rozvíjajú kĺbovú pohyblivosť a rytmickú schopnosť. Pozitívne pôsobia na obehovú a dýchaciu sústavu i svalový aparát. Majú taktiež pozitívny účinok na kognitívne schopnosti,“ priblížila koordinátorka projektu PaedDr. Veronika Tirpáková z FTVŠ UK. Nejde však len o tanečný kurz. Pred jeho začiatkom vedci Univerzity Komenského posudzujú kondíciu seniorov, ktorú monitorujú počas 3 mesiacov a následne vyhodnotia po absolvovaní kurzu. Seniori tak vykonávajú pohybové aktivity pod dohľadom odborníkov, ktorí ich usmernia v snahe zachovať úroveň kondície aj po absolvovaní kurzu. „Let's dance Senior je ďalšou ukážkou zapojenia výskumu do praktického života. Okrem príjemnej formy relaxu a zábavy je markantný práve zdravotný aspekt tohto projektu,“ vyzdvihuje rektor Univerzity Komenského profesor Karol Mičieta. Kurz sa otvára v septembri.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #seniori