Rok 2018 prinesie v penziách opäť zmeny

Január prinesie v dôchodkoch opäť zmeny. Prvou a zároveň najväčšou bude prepočítanie dôchodkov tým penzistom, ktorí odišli do dôchodku pred rokom 2004. Polepšiť by si malo viac ako 100-tisíc z nich. A všetci tí, ktorí dosiahnu dôchodkový vek na budúci rok, pôjdu do penzie opäť neskôr, mení sa aj systém valorizácie.

07.08.2017 10:46
dôchodca, dôchodok, penzia Foto:
Ilustračné foto.
debata (31)

Penzistom, ktorí odišli do dôchodku pred prvým januárom 2004 a ktorých suma penzie by bola vyššia, ak by bola vypočítaná podľa zákona o sociálnom poistení účinného od 1. januára 2004, prepočítajú dôchodky. Ako skonštatoval minister práce Ján Richter, legislatíva do 31. decembra 2003 viac zohľadňovala solidaritu, v súčasnosti zákon kladie väčší dôraz na zásluhovosť.

Skupine starodôchodcov, ktorých penzia bola určená podľa zákona o sociálnom zabezpečení účinného do 31. decembra 2003, budú dôchodky prepočítané individuálne. Starodôchodcovia, ktorí odišli do penzie pred rokom 2004, si prilepšia priemerne o 47 eur, každý dôchodok bude Sociálna poisťovňa prepočítavať zvlášť. Výsledná suma sa vyráta z dôchodkovej kar­ty.

Ďalšou skupinou budú seniori, ktorým bol priznaný dôchodok podľa zákona účinného pred 1. októbrom 1988. Vzhľadom na to, že technicky je náročné zistiť všetky spisy, tak títo seniori, ktorým sa dôchodok vypočítal zo zárobku najmenej 77,44 eura, sa má penzia zvýšiť paušálne o 25,50.

Starobný dôchodok sa bude prepočítavať len tým starodôchodcom, ktorí vďaka uplatneniu pravidiel platných od 1. januára 2004 získajú vyšší dôchodok, ako majú v súčasnosti. Na zvýšenie penzií pôjde v budúcom roku asi 50 miliónov eur.

Dôchodcovia o prepočítanie penzie nebudú musieť žiadať. Urobí to za nich Sociálna poisťovňa, ktorá bude každého o zmene informovať.

Zásadnou zmenou bude pre nových penzistov opäť neskorší odchod do penzie. „V roku 2018 by sa mal predlžovať dôchodkový vek o 63 dní," konštatovala Daniela Rodinová z tlačového odboru rezortu práce. A tak ľudia, ktorí pôjdu do penzie v roku 2018, budú môcť o dôchodok požiadať vo veku 62 rokov a 139 dní.

Zmena by mala nastať aj vo valorizácii dôchodkov. Budú sa zvyšovať o dôchodcovskú infláciu. Ak by však takto určená suma zvýšenia dôchodku bola nižšia ako pevná suma určená ako 2 % z priemernej sumy príslušného druhu dôchodku, valorizovať sa bude o pevnú sumu. „Účelom takto definovanej minimálnej miery valorizácie dôchodkov je garantovať istú minimálnu sumu zvýšenia dôchodku, ktorá by bola akceptovateľná dôchodcovskou verejnosťou, najmä ak by miera dôchodcovskej inflácie bola veľmi nízka, a zároveň garantovať zachovanie kúpnej sily dôchodkov všetkých dôchodcov,“ konštatoval minister práce Ján Richter.

"Dôležité je, že každému dôchodcovi sa do budúcnosti aj v čase nízkej inflácie bude zvyšovať aspoň o minimálnu pevnú sumu vypočítanú ako 2 % z priemerného dôchodku daného druhu,“ povedal hovorca rezortu práce Michal Stuška.

Napríklad ak penzista poberá dôchodok 400 eur, penzia by sa zvýšila o tri eurá. Navrhovaný právny stav porovná percentuálne zvýšenie v tomto prípade tri eurá s minimálnou sumou valorizácie (2 % z priemernej sumy nekráteného starobného dôchodku), ktorá sa v súčasnosti pri nekrátenom dôchodku odhaduje na 8,40, a dôchodcovi sa zvýši penzia o vyššiu z týchto dvoch súm, čiže v tomto prípade o 8,40 eura. Iný penzista zas poberá dôchodok 1 000 eur. Zvýšenie o dôchodcovskú infláciu je 9 eur, čo je viac ako pevná suma 8,40 eura, a preto by tomuto penzistovi mal vzrásť dôchodok o 9 eur.

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #valorizácia #vek odchodu do dôchodku #starodôchodcovia