Predčasný dôchodok či dávka v nezamestnanosti?

Starší ľudia, ktorí stratia zamestnanie, majú mnohokrát problém nájsť si novú prácu. Zamestnávatelia veľakrát uprednostňujú pri výbere mladších uchádzačov a tým starším tak neostáva nič iné, ako prihlásiť sa na úrad práce alebo požiadať o predčasný dôchodok.

06.09.2017 10:33
dôchodca, dôchodok, penzia, Foto:
Ilustračné foto.
debata

Získať predčasný dôchodok možno najskôr dva roky pred dovŕšením dôchodkového veku. Ten je v tomto roku na úrovni 62 rokov a 76 dní. Ženy podľa počtu vychovávaných detí majú nárok na dôchodok o niečo skôr. Čím skôr však niekto do predčasného dôchodku odíde, tým menej peňazí bude dostávať. Predčasný dôchodok sa totiž počíta ako riadny starobný dôchodok, len výsledná suma sa zníži o pol percenta za každých 30 dní, ktoré žiadateľovi chýbajú do dosiahnutia dôchodkového veku. Maximálne sa tak dôchodok môže znížiť o 12,5 percenta.

Ak by napríklad niekomu vychádzal starobný dôchodok na úrovni 500 eur a chcel by odísť do predčasnej penzie v najskoršom možnom termíne, suma dôchodku by sa mu znížila na 437,50 eura. K tejto sume by sa pripočítala ešte valorizácia, ktorá je v tomto roku pri predčasných dôchodkoch na úrovni 7,90 eura. Takto vypočítaný dôchodok by sa naďalej každý rok zvyšoval len o valorizáciu. To znamená, že aj po dosiahnutí dôchodkového veku bude penzista stále dostávať znížený dôchodok. Zaplatí tak za to, že dôchodok začal poberať skôr.

O predčasný dôchodok je potrebné požiadať v pobočke Sociálnej poisťovne. Požiadať o predčasný dôchodok môžete až po tom, čo prestanete pracovať. „Zákon Sociálnej poisťovni ukladá vybaviť tieto žiadosti do 60 dní, v zložitých prípadoch do 120 dní, pričom žiadateľ musí byť vyrozumený o takomto predĺžení lehoty. Prax však ukazuje, že Sociálna poisťovňa vybavuje tieto žiadosti priemerne za 45 dní,“ povedal riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder. O predčasný dôchodok možno pritom požiadať maximálne dvakrát do roka.

Pre ľudí, ktorí prídu dva roky pred dosiahnutím dôchodkového veku o zamestnanie, je výhodnejšie, ak sa najprv zaregistrujú na úrade práce a požiadajú o dávku v nezamestnanosti. Tú môžu dostávať až šesť mesiacov, pričom jej výška dosahuje polovicu predchádzajúceho platu. Ak si počas tohto obdobia nenájdu zamestnanie, môžu následne požiadať o predčasný dôchodok. Vďaka tomuto postupu bude ich predčasný dôchodok nižší, keďže oň budú žiadať o šesť mesiacov neskôr a vypočítaná suma sa im zníži menej, ako keby o penziu požiadali ihneď po strate zamestnania.

„Poistenec si uplatňuje nárok na dávku v nezamestnanosti v pobočke Sociálnej poisťovne príslušnej podľa miesta trvalého pobytu na základe písomnej žiadosti, za ktorú sa považuje oznámenie úradu práce, sociálnych vecí a rodiny o zaradení do evidencie uchádzačov o zamestnanie. K žiadosti súčasne predkladá vyplnené tlačivo žiadosť o dávku v nezamestnanosti, ktorej súčasťou je aj poučenie žiadateľa o dávku v nezamestnanosti,“ vraví Višváder. Vybavenie žiadosti trvá Sociálnej poisťovni priemerne 14 až 15 dní, zákon pritom stanovuje maximálnu lehotu v dĺžke 60 dní.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #predčasný dôchodok #dávka v nezamestnanosti