Dávky od štátu? Sú ich desiatky a majú rôzne podmienky

Priemerný slovenský dôchodok je necelých 430 eur. Tisíce penzistov však žijú z oveľa nižšieho príjmu. Najmä starodôchodcovia, ktorí odišli do penzie pred rokom 2004. Mnohí z nich dostanú však už na budúci rok vyšší dôchodok. Ich penzie sa totiž budú prepočítavať.

02.10.2017 09:26
dôchodok, dôchodca, senior Foto:
Ilustračné foto.
debata

Zákon, ktorý platil do konca roka 2003, zohľadňoval predovšetkým solidaritu, kým zákon, ktorý začal platiť v januári 2004, je viac zásluhový. Ako skonštatoval minister práce Ján Richter, uvedomuje si, že zvyšovanie dôchodkov očakávalo všetkých 451-tisíc starodôchodcov. „Mali sme však záujem objektivizovať veci a chceli sme, aby zvýšený dôchodok dostali najmä tí, ktorým bolo nie ich zavinením ublížené pre obsahovo rozdielne zamerané zákony," povedal Richter.

Skupine starodôchodcov, ktorých penzia bola určená podľa zákona o sociálnom zabezpečení účinného do 31. decembra 2003, budú dôchodky prepočítané individuálne. Ich počet sa odhaduje na vyše stotisíc. Tí, ktorým bol dôchodok priznaný pred rokom 2004, si prilepšia priemerne o 45 eur, každý dôchodok bude Sociálna poisťovňa prepočítavať zvlášť, ak bude novo určený dôchodok vyšší ako doteraz vyplácaný dôchodok, zvýšenie sa môže pohybovať napríklad v rozmedzí od 10 do 100 eur. Zvýšenie však môže byť aj menej ako 10 alebo aj viac ako 100 eur, prípadne sa penzia nemusí vôbec zvýšiť. Výsledná suma sa určí z údajov evidovaných Sociálnou poisťovňou. Tí, ktorým bol dôchodok priznaný pred 1. októbrom 1988, pocítia paušálny nárast o 25,50 eura.

Ak do penzie ide človek dnes a Sociálna poisťovňa mu vypočíta nízky dôchodok, ak tento penzista odpracoval viac ako 30 rokov, môže mať nárok na minimálny dôchodok. Ak dôchodca spĺňa podmienky minimálnej penzie, Sociálna poisťovňa mu začne vyplácať dôchodok zvýšený na minimálny. Dôchodca má v tom prípade nárok na penziu v sume 269,50 eura mesačne, čo predstavuje 1,36-násobok sumy životného minima. Ak má odpracovaných menej rokov a penziu nižšiu ako dvesto eur, Sociálna poisťovňa informuje v konkrétnych prípadoch listom samotného dôchodcu o možnosti posúdenia hmotnej núdze a zabezpečenia dávkou v núdzi a príspevkami k nej, respektíve oznamuje Ústrediu Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny údaje dôchodcu, ktorý má nárok na dávku v hmotnej núdzi. O samotnú dávku potom dôchodca žiada úrad práce, ktorý určuje aj prípadnú výšku samotnej dávky alebo príspevkov k nej. „Suma, pri ktorej dôchodcovi môže vzniknúť nárok na dávku, závisí od sumy životného minima, ktoré do 30. júna predstavuje sumu 199,48 eura," konštatoval riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Ak je dôchodca uznaný za ťažko zdravotne postihnutého, môže úrad práce požiadať o peňažné príspevky na kompenzáciu svojho zdravotného postihnutia. Ide napríklad o peňažný príspevok na kompenzáciu zvýšených nákladov, kúpu pomôcky, osobnú asistenciu, príspevok na opatrovanie a podobne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #seniori #dávky pre dôchodcov