Starodôchodcovia, máte nárok na prepočet dôchodku?

Chcete vedieť, či máte nárok na prepočítanie dôchodku od januára budúceho roku? Skúste kalkulačku. Na svojej webovej stránke ju zverejnila Sociálna poisťovňa.

09.10.2017 10:39
pracujúci, dôchodca, dôchodok Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

S pomocou kalkulačky dôchodca zistí, či mu od januára 2018 vznikne nárok na prepočet starobného dôchodku. Jej použitie je jednoduché a dôchodca po zadaní základných údajov dostane odpoveď, či mu nárok na prepočet dôchodku v roku 2018 vznikne alebo nevznikne. Prípadne sa z kalkulačky dozvie, že dôchodok sa mu zvýši o pevnú sumu 25,50 eura. Kalkulačku môžete nájsť tu.

Kalkulačku však nemožno použiť na presný výpočet novej výšky dôchodku, tú bude určovať Sociálna poisťovňa individuálne podľa toho, na základe ktorých právnych predpisov bol dôchodok pred rokom 2004 priznaný. Týka sa to tzv. starodôchodcov, čiže poberateľov, ktorí mali priznaný starobný dôchodok podľa predpisov účinných pred 1. januárom 2004. Zvýšenie starobného dôchodku sa však nebude týkať všetkých starodôchodcov. Nikomu zo starodôchodcov sa však dôchodok nezníži, a to ani v prípade, že by im podľa nového výpočtu vychádzal dôchodok nižší.

Dôchodca o prepočítanie penzie žiadať nemusí. Urobí tak za neho Sociálna poisťovňa, ktorá bude každého o zmene informovať. „O sume dostane dôchodca, ktorého starobný dôchodok sa prepočíta, rozhodnutie," avizuje riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder, ktorá vydá rozhodnutie najneskôr do 31. októbra 2018.

Zákon, ktorý platil do konca roka 2003, zohľadňoval predovšetkým solidaritu, kým zákon, ktorý začal platiť v januári 2004, je viac zásluhový. Ako skonštatoval minister práce Ján Richter, uvedomuje si, že zvyšovanie dôchodkov očakávalo všetkých 451-tisíc starodôchodcov. „Mali sme však záujem objektivizovať veci a chceli sme, aby navýšený dôchodok dostali najmä tí, ktorým bolo nie ich zavinením ublížené pre obsahovo rozdielne zamerané zákony," povedal Richter.

Skupine starodôchodcov, ktorých penzia bola určená podľa zákona o sociálnom zabezpečení účinného do 31. decembra 2003, budú dôchodky prepočítané individuálne. Ich počet sa odhaduje na viac ako stotisíc. Tým, ktorým bol dôchodok priznaný pred rokom 2004, bude dôchodok prepočítavaný, ak bude ten novo určený vyšší ako doteraz vyplácaný dôchodok, zvýšenie sa môže pohybovať napríklad v rozmedzí od 10 do 100 eur. Zvýšenie však môže byť aj menej ako 10 alebo aj viac ako 100 eur, prípadne sa penzia nemusí vôbec zvýšiť. Výsledná suma sa určí z údajov evidovaných Sociálnou poisťovňou. Tí, ktorým bol dôchodok priznaný pred 1. októbrom 1988, pocítia paušálny nárast o 25,50 eura.

Napriek informatickej podpore asi 56-tisíc dôchodkov bude potrebné vybaviť čiastočne manuálne, preto sa budú penzie prepočítavať až do októbra. Zvýšený dôchodok sa penzistovi vyplatí najskôr od 1. januára 2018. Ak o novej sume dôchodku bude rozhodnuté v októbri 2018, bude mu penzia doplatená od 1. januára 2018. Ak starodôchodca, ktorý má nárok na prepočítanie penzie, zomrie skôr, než sa rozhodne o jeho sume, nárok na výplatu súm zvýšenia dôchodku od 1. januára 2018 do smrti dôchodcu prechádza postupne na manžela (manželku), deti a rodičov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #seniori #starodôchodcovia