Rôzne výhody a zľavy zlepšujú život seniorov

Priemerný starobný dôchodok dosahuje na Slovensku necelých 428 eur, pričom muži dostávajú v priemere 475,59 a ženy 381,78 eura. Takmer miliónu slovenských penzistov sa štát snaží pomôcť rôznymi výhodami a zľavami.

16.10.2017 09:26
dôchodca, dôchodok, senior Foto:
Ilustračné foto.
debata

Zavedenie inštitútu minimálnej penzie, ale aj budúcoročné prepočítavanie penzií starodôchodcov, aspoň čiastočne zlepší situáciu seniorov. Navyše, aj januárová valorizácia by mala zabezpečiť dôchodcom zvýšenie penzií o viac ako osem eur. „Dôležité je, že každému dôchodcovi sa do budúcnosti aj v čase nízkej inflácie bude zvyšovať aspoň o minimálnu pevnú sumu vypočítanú ako 2 % z priemerného dôchodku daného druhu. Zároveň zachovávame koncepciu valorizácie z roku 2012, naviazanú na individuálnu percentuálnu valorizáciu o reálnu dôchodcovskú infláciu,“ povedal hovorca rezortu práce Michal Stuška. Čiže ak po zvýšení o dôchodcovskú infláciu bude penzia vyššia o tri eurá a o pevnú sumu o osem eur, zvýši sa dôchodok o osem eur.

Ďalšou pripravovanou budúcoročnou zmenou by malo byť, že dôchodcovia, ktorí si popri poberaní penzie aj privyrábajú, by v prípade, že pracujú na dohodu a nezarábajú viac ako 200 eur mesačne, mali byť oslobodení od platenia odvodov. „Podarilo sa nám to dohodnúť s ministrom financií v rámci sociálneho balíčka," povedal predseda strany Most-Híd Béla Bugár. Penzisti by tak pri práci na dohodu získali rovnakú odvodovú výnimku, akú majú v súčasnosti študenti stredných a vysokých škôl. Viac peňazí by tak mohlo mať 50-tisíc starobných dôchodcov, približne 14-tisíc invalidných penzistov a okolo 20-tisíc predčasných dôchodcov. Podpredseda strany Most-Híd Ivan Švejna upozornil, že takéto opatrenie pomôže najmä predčasným penzistom. Tí totiž v súčasnosti nemôžu mať žiadny príjem z dohody, inak by im Sociálna poisťovňa pozastavila vyplácanie predčasnej penzie. Ak by však predčasní dôchodcovia zarobili na dohodu do 200 eur mesačne, neplatili by z tohto príjmu odvody a mohli by tak naďalej poberať predčasný dôchodok.

Dôchodcovia majú však nárok aj na viaceré výhody a zľavy, ktoré nie sú automatické. Môžu napríklad usporiť na miestnych daniach. O ich výške, ale aj o podmienkach, za akých ich získajú, sa dozvedia zo všeobecne záväzných nariadení jednotlivých miest a obcí. Tie sú zverejnené na webových stránkach alebo sa na ne môžu spýtať osobne na príslušnom úrade alebo na vývesnej tabuli pred úradom. Zľavy sa týkajú napríklad platenia daní z nehnuteľností, poplatku za psa či komunálny odpad.

Penzisti, ktorí v domácnosti nežijú so zarábajúcim človekom, majú nárok na polovičnú zľavu z koncesionárskych poplatkov. Musia však predložiť potrebné doklady. Ak je jeden z dôchodcov aj zdravotne postihnutou osobou, koncesionárske poplatky neplatí vôbec. Musí však tiež predložiť potrebné doklady.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #seniori #zľavy pre dôchodcov