Dôchodkové dávky: Viac druhov a rôzne podmienky

Počet penzistov na Slovensku neprestajne rastie. Za desať rokov sa počet dôchodcov na Slovensku zvýšil o 139,7 tisíca na viac ako 1,38 milióna. V porovnaní s minulým rokom ide o nárast o 11,2 tisíca penzistov. Od konca septembra 2007 sa počet dôchodcov zvýšil o 139,7 tisíca. Počet vyplácaných dôchodkov, ktorých môže penzista dostávať aj viacero súčasne, za rovnaké obdobie vzrástol o 160,6 tisíca na takmer 1,69 milióna.

20.10.2017 10:21
jeseň, dôchodca, penzia, senior, dôchodok Foto:
Ilustračné foto.
debata

Najvýraznejšie od konca septembra 2007 stúpol počet vyplácaných starobných dôchodkov. Na konci deviateho mesiaca poisťovňa vykázala takmer 1,06 milióna starobných penzií, čo bolo o 133,6 tisíca viac ako na konci septembra 2007. Počet invalidných dôchodkov za desať rokov vzrástol o 44,5 tisíca na 237,1 tisíca. Pokles o 23,9 tisíca Sociálna poisťovňa za rovnaké obdobie zaznamenala pri počte predčasných starobných dôchodkov, ktorých ku koncu septembra tohto roka vyplácala 18,3 tisíca, uvádza sa v správe agentúry SITA.

Každý, kto dosiahne dôchodkový vek, teda 62 rokov a 76 dní (čo je dôchodkový vek určený na rok 2017), môže požiadať o priznanie starobného dôchodku. Musí však splniť aj ďalšiu podmienku – mať odpracovaných minimálne 15 rokov. Existujú aj výnimky – skoršie dovŕšenie dôchodkového veku môžu získať ženy podľa počtu vychovaných detí (v závislosti od počtu vychovaných detí môže ísť o ženy narodené až do 31. decembra 1961) a tí poistenci, ktorým sa zachováva nárok na znížený dôchodkový vek z dôvodu odpracovania stanoveného počtu rokov v I. pracovnej kategórii, resp. I./II. kategórii funkcií. Ak ten, čo o tento druh dôchodku žiada, nespĺňa podmienky, žiadosť mu zamietnu. „Sociálna poisťovňa vypočíta presnú výšku penzie až počas konania o priznanie dôchodku, to znamená, až po podaní žiadosti a posúdení nároku. Až vtedy sa spoľahlivo zistia všetky skutočnosti, ktoré sú na výpočet dôchodku nevyhnutné a vezmú sa do úvahy všetky veličiny, ktoré vplývajú na jeho výšku. Sú to napríklad počet odpracovaných rokov, hrubé zárobky, vymeriavacie základy, z ktorých poistenec odvádzal poistné," konštatoval riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Človek, ktorý dosiahol dôchodkový vek a odpracoval aspoň 30 rokov, ale zarábal málo, môže dostať minimálny dôchodok. Ak však splní aj ďalšie zákonom stanovené podmienky. Suma najnižšieho minimálneho dôchodku je na úrovni 136 % sumy životného minima (ešte do konca roka zo sumy 198,09 eura, od 1. januára 2018 to bude 136 % z 199,48 eura).

Ľudia, ktorí uvažujú o odchode do predčasného dôchodku, sa musia vyrovnať s faktom, že im za každých aj začatých 30 dní skoršieho odchodu do dôchodku ubudne z dôchodku pol percenta. Navyše ich budúci dôchodok nesmie byť nižší ako 239,40 eura a nesmú pracovať.

Ďalšou dôchodkovou dávkou sú vdovské a vdovecké dôchodky. Nárok na túto pozostalostnú dávku majú len manžel či manželka. Druh ani družka, i keď žili so zosnulým roky v spoločnej domácnosti, nárok nemajú. Rovnako zaniká aj tomu pozostalému partnerovi, ktorý uzatvorí nové manželstvo.

Každý, kto má zníženú schopnosť pracovať, môže požiadať o invalidný dôchodok. Musí však splniť tri podmienky – byť invalidným, mať potrebný počet odpracovaných rokov a nespĺňať podmienky nároku na starobný alebo nemať priznaný predčasný dôchodok. Sociálna poisťovňa ku koncu septembra vyplácala tento druh dôchodku 118 365 mužom a 118 713 ženám. Najmenej invalidných ľudí je zo západného Slovenska, naopak, najviac z východného a zo severného Slovenska.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #predčasný dôchodok #starobný dôchodok #invalidný dôchodok #seniori