Približnú výšku budúceho dôchodku si vypočítate pomocou kalkulačky

Sociálna poisťovňa ponúka na svojej internetovej stránke kalkulačku na informatívny výpočet dôchodku. Po zadaní údajov sa budúci penzista dozvie približnú výšku dôchodku, na ktorý by mal mať nárok.

06.12.2017 11:18
dôchodca, dôchodok, kalkulačka, účet, účty,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Sociálna poisťovňa však upozorňuje, že výsledok z kalkulačky sa nemusí zhodovať s dôchodkom, ktorý človek dostane, keď o penziu skutočne požiada. Kalkulačka má totiž len orientačný charakter a navyše umožňuje vyrátať len približnú výšku dôchodku z prvého piliera. „Presný výpočet, ktorý zohľadňuje všetky získané obdobia dôchodkového poistenia a dosiahnuté zárobky, je výsledkom osobitného konania Sociálnej poisťovne, ktoré sa začína až podaním žiadosti o priznanie dôchodku a končí sa vydaním rozhodnutia o nároku na dôchodok,“ píše v správe Sociálna poisťovňa. Keďže v internetovej kalkulačke nie je možné zohľadniť všetky údaje, ktoré výšku penzie ovplyvňujú, môže sa skutočná výška priznaného dôchodku líšiť.

Orientačnú výšku dôchodku pomocou internetovej kalkulačky si môže vypočítať každý, najlepšie v roku, v ktorom dovŕši dôchodkový vek. V tomto roku je dôchodkový vek 62 rokov a 76 dní, v roku 2018 to bude 62 rokov a 139 dní. Keďže do kalkulačky je potrené zadať údaje od roku 1984, je potrebné, aby ich poistenec mal k dispozícii. Tieto údaje môže získať z Informácia o stave a zmenách stavu individuálneho účtu poistenca, ktoré mu na požiadanie vystaví Sociálna poisťovňa.

Kalkulačku a informatívny výpočet dôchodku nájdete na tejto stránke.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #seniori #výpočet dôchodku