Čo sa zmenilo v dávkach od štátu

V dávkach, ktoré zo svojho rozpočtu vypláca štát alebo si na ne ľudia sporili platením odvodov, nastali viaceré zmeny. Menil sa spôsob valorizácie, vyššie sú sumy minimálneho dôchodku, prepočítavajú sa sumy penzií starodôchodcov a zvýšila sa aj ochrana príjmu ľudí, ktorí sú odkázaní na opatrovanie.

15.01.2018 12:02
dôchodca, dôchodok, penzia Foto:
Ilustračné foto.
debata

Viac ako 135-tisíc slovenských takzvaných starodôchodcov, ktorí odišli do penzie pred rokom 2004, dostane tento rok zvýšené penzie. Prepočítaním ich dôchodkov sa tak aspoň čiastočne napraví krivda, ktorá im vznikla tým, že dôchodky priznané do konca roka 2003 boli príliš solidárne.

Automatické prehodnotenie sumy starobnej penzie sa týka viac ako 52-tisíc penzistov. „Toto automatické zvýšenie prebehlo v novembri 2017," povedala riaditeľka odboru metodiky dôchodkového poistenia Sociálnej poisťovne Michaela Putecová. Išlo o starobné dôchodky, ktoré poisťovňa priznala pred 1. októbrom 1988 a ktoré sa zo zákona zvýšia o pevnú sumu 25,50 eura, a taktiež o penzie, ktorých suma bola nanovo určená a výška dôchodku sa odo dňa jeho priznania nemenila, s výnimkou valorizácií dôchodkov. „Rozhodnutia, ktoré sme v týchto prípadoch vydali, sú už teraz expedované poberateľom starobných dôchodkov a budú expedované ešte počas januára," povedala pre TASR Putecová.

Ďalších, viac ako 83-tisíc penzií starodôchodcov musí Sociálna poisťovňa prehodnotiť individuálne. Má na to čas až do 31. októbra. „Odborný zamestnanec na základe spisového materiálu a s pomocou osobitne vyvinutého programového vybavenia novo určí sumu starobných dôchodkov," približuje spôsob prepočtu Putecová. „Vraciame sa minimálne 15 rokov dozadu," upozornila.

Dôchodcovia o prepočítanie penzie žiadať nemusí. Urobí tak za nich Sociálna poisťovňa, ktorá bude každého o zmene informovať. „O sume dostane dôchodca, ktorého starobný dôchodok sa prepočíta, rozhodnutie," avizuje Peter Višváder, riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne, ktorá vydá rozhodnutie najneskôr do 31. októbra 2018.

Ak do starobného dôchodku odchádza človek, ktorý odpracoval minimálne 30 rokov, ale za nízky plat, nemusí sa obávať, že spadne do systému hmotnej núdze. Ak spĺňa podmienky minimálnej penzie, Sociálna poisťovňa mu začne vyplácať dôchodok zvýšený na minimálny. Dôchodca má v prípade, že odpracoval 30 rokov, nárok na 271,30 eura, do konca roka 2017 to bolo 269,50, čo predstavuje 1,36-násobok sumy životného minima. Ak má odpracovaných menej rokov a penziu nižšiu ako dvesto eur, Sociálna poisťovňa informuje v konkrétnych prípadoch listom dôchodcu o možnosti posúdenia hmotnej núdze a zabezpečenia dávkou v núdzi a príspevkami k nej, respektíve oznamuje Ústrediu úradu práce, sociálnych vecí a rodiny údaje dôchodcu, ktorý má nárok na dávku v hmotnej núdzi. O samotnú dávku potom dôchodca žiada úrad práce, ktorý určuje aj prípadnú výšku samotnej dávky alebo príspevkov k nej. „Suma, pri ktorej dôchodcovi môže vzniknúť nárok na dávku, závisí od sumy životného minima, ktoré do 30. júna predstavuje sumu 199,48 eura," konštatoval Višváder.

Od januára sa zmenila aj ochrana zostatku príjmu človeka, ktorý je odkázaný na opatrovanie. „V zmysle novely zákona o sociálnych službách sa zvýšila aj ochrana zostatku príjmu prijímateľa domácej opatrovateľskej služby, pomoci pri osobnej starostlivosti o dieťa a ambulantnej sociálnej služby v zariadení bez poskytovania stravovania po zaplatení úhrady z 1,4 násobku sumy životného minima (277,33 eura na mesiac) na 1,65-násobok tejto sumy (326,85 eura na mesiac)," priblížila Barbora Petrová z tlačového a komunikačného odboru rezortu práce.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #dávky #seniori