Zmeny v dávkach? Penzie, nemocenské aj materské je vyššie

Začiatok roka zvyčajne prináša zmenu súm dávok, ktoré štát vypláca rodinám s deťmi, seniorom či zamestnancom. Vyššie sú nemocenské aj úrazové dávky, živnostníci budú platiť vyššie odvody a do penzie sa ide opäť neskôr.

19.01.2018 08:30
peniaze, kalkulačka Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Pre ľudí, ktorí sa do starobného dôchodku chystajú tento rok, sa opäť predlžuje vek odchodu do penzie o ďalších 63 dní, a je tak stanovený na 62 rokov a 139 dní. Platí pre poistencov narodených po 31. decembri 1955. Výnimkou sú poistenci, ktorým sa zachováva znížený dôchodkový vek. To znamená, že znížený dôchodkový vek poistencom, ktorí pracovali potrebný počet rokov v zamestnaní zaradenom do I. pracovnej kategórie, I. a/alebo II. kategórie funkcií a ženám podľa počtu vychovaných detí, sa aj naďalej zachováva. Človek, ktorý sa narodil 19. januára 1956, bude môcť o dôchodok požiadať až 7. júna.

Ďalšou zmenou je prepočet dôchodkov takzvaných starodôchodcov. Dôchodca o prepočítanie penzie žiadať nemusí. Urobí tak za neho Sociálna poisťovňa. „O sume dostane dôchodca, ktorého starobný dôchodok sa prepočíta, rozhodnutie," avizuje riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder, ktorá vydá rozhodnutie najneskôr do 31. októbra 2018. Automatické prehodnotenie sumy starobnej penzie sa týka viac ako 52-tisíc penzistov. „Toto automatické zvýšenie prebehlo v novembri 2017," povedala riaditeľka odboru metodiky dôchodkového poistenia Sociálnej poisťovne Michaela Putecová. Išlo o dôchodky, ktoré poisťovňa priznala pred 1. októbrom 1988, a ktoré sa zo zákona zvýšia o pevnú sumu 25,50 eura, a taktiež o penzie, ktorých suma bola nanovo určená a výška dôchodku sa odo dňa jeho priznania nemenila, s výnimkou valorizácií dôchodkov," povedala Putecová. Niektorí penzisti ich už dostali, zvyšným budú expedované ešte počas januára. Ďalších, viac ako 83-tisíc penzií, budú prehodnocovať individuálne. „Odborný zamestnanec na základe spisového materiálu a s pomocou osobitne vyvinutého programového vybavenia novo určí sumu starobných dôchodkov," priblížila pre TASR spôsob prepočtu Putecová. „Vraciame sa minimálne 15 rokov dozadu," upozornila.

Vyššie sú nemocenské aj úrazové dávky. „Ak sa poistenec stane dočasne práceneschopným, jeho maximálne nemocenské bude v sume 989,50 eura pri 30-dňovom mesiaci a 1 022,50 eura pri 31-dňovom mesiaci. Ak poistenke alebo poistencovi vznikne nárok na materské, maximálne materské je 1 349,30 eura pri 30-dňovom mesiaci a 1 394,30 eura pri 31-dňovom mesiaci," konštatoval Višváder.

Mierneho zvýšenia opakovaných dávok sa dočkali aj rodiny s deťmi. Prídavok na dieťa sa zvýšil na 23,68 eura a rodičovský príspevok na sumu 214,70 eura.

Symbolicky si polepšia aj zamestnanci. Vďaka nárastu nezdaniteľnej časti základu dane väčšine pracujúcich vzrastie o 52 centov. Ľuďom, ktorí si uplatňujú daňový bonus na dieťa, sa čistý zárobok zvýši o ďalších 15 centov. Výraznejšie by však mali vzrásť zárobky tým ľuďom, ktorí pracujú za minimálnu mzdu. Tá totiž od januára vzrástla zo 435 na 480 eur. Čistý plat zamestnancov, ktorí pracujú za minimálnu mzdu, vďaka tomu vzrastie z 374 na 403 eur.

Živnostníci musia, už tradične, počítať s nárastom odvodov. Minimálne odvody do Sociálnej poisťovne, ktoré platí väčšina podnikateľov, stúpnu z tohtoročných 146,35 eura na 151,16 eura. Minimálne odvody do zdravotnej poisťovne stúpli zo 61,81 eura na 63,84 eura. Vyššie odvody je potrebné prvýkrát zaplatiť začiatkom februára.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #dávky #seniori #materské #nemocenské