Odchod do dôchodku? O doklady sa zaujímajte vopred

Chystáte sa v nasledujúcich mesiacoch do penzie? O dôchodok sa začnite zaujímať rok pred podaním žiadosti. Zistite si, či máte v poriadku doklady, aby priznanie penzie prebehlo bez problémov.

26.03.2018 09:49
penzia, dôchodca, dôchodok Foto:
Ilustračné foto.
debata

Vlani požiadalo Sociálnu poisťovňu o dôchodok 113 063 poistencov, z toho vyše 82 % žiadostí vybavila v zákonnej 60-dňovej lehote, ostatné v predĺženej 120-dňovej. Nevyhnutné predĺženie lehoty si v niektorých individuálnych prípadoch vyžadujú úkony potrebné na úplné a presné zistenia skutkového stavu. „Aj preto Sociálna poisťovňa odporúča poistencom v preddôchodkovom veku, aby sa začali o doklady, potrebné k žiadosti o dôchodok, zaujímať približne rok pred jej podaním. Napríklad prostredníctvom žiadosti o výpis z individuálneho účtu poistenca si každý môže v predstihu overiť, či má zaevidované všetky údaje o obdobiach jeho zamestnania i výške zárobkov. Urýchli to neskôr výpočet dôchodku a ušetrí ho to od „prekvapenia“, že sa mu určité obdobie nezapočíta a dôchodok bude mať nižší," píše sa v správe Sociálnej poisťovne.

Každý, kto chce o penziu požiadať, musí splniť dve základné podmienky – dovŕšiť dôchodkový vek, ktorý je na rok 2018 stanovený na 62 rokov a 139 dní, a zároveň musí mať odpracovaných aspoň 15 rokov. „Nový dôchodkový vek platí pre poistencov narodených po 31. decembri 1955. Výnimkou sú poistenci, ktorým sa zachováva znížený dôchodkový vek. To znamená, že znížený dôchodkový vek poistencom, ktorí pracovali potrebný počet rokov v zamestnaní zaradenom do I. pracovnej kategórie, I. a/alebo II. kategórii funkcií a ženám podľa počtu vychovaných detí, sa aj naďalej zachováva," vraví Ľudmila Grauzelová, vedúca oddelenia metodiky dôchodkového poistenia Sociálnej poisťovne. Ľudia, ktorí pôjdu do penzie v roku 2019, musia počítať s tým, že sa im vek odchodu do penzie opäť trochu predĺži – zrejme o ďalších 62 dní.

O spísanie žiadosti o dôchodok je potrebné požiadať pobočku Sociálnej poisťovne príslušnú podľa miesta trvalého pobytu, resp. ak sa poistenec zdržiava mimo trvalého pobytu a zo zdravotných dôvodov nie je schopný podať žiadosť v príslušnej pobočke, môže jeho žiadosť spísať aj pobočka príslušná podľa miesta prechodného pobytu. Treba si pritom dopredu dohodnúť termín na spísanie žiadosti.

Človek, ktorý žiada o starobný dôchodok, môže mať pri nízkom príjme nárok na štátom garantovaný minimálny dôchodok. Ak dôchodkový príjem penzistu nedosiahne spoločensky uznanú hranicu príjmu, zvýši sa tak, aby jeho penzia túto hranicu dosiahla. Hranica príjmu je pritom rôzna, závisí od získaného počtu rokov kvalifikovaného obdobia dôchodkového poistenia.

Výška minimálneho dôchodku sa odvíja od životného minima, ktoré je do konca júna budúceho roka na úrovni 199,48 eura. Podľa riaditeľa komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Petra Višvádera podmienky nároku penzista splní vtedy, ak získa najmenej 30 rokov kvalifikovaného obdobia a suma jeho dôchodku alebo úhrnu penzií bude nižšia ako suma minimálneho dôchodku. „Do celkového dôchodkového príjmu sa započítajú aj vdovské alebo vdovecké dôchodky, penzie zo systému sociálneho zabezpečenia policajtov a profesionálnych vojakov, dôchodky z cudziny a dôchodky vyplácané z II. piliera," konštatoval.

Nie je to však jediná zmena, ktorá čaká dôchodky na budúci rok. Pribudne penzistov, ktorým sa dôchodky budú valorizovať podľa dôchodcovskej inflácie. Vyššia bude aj veličina, ktorá je pri výpočte dôchodku dôležitá, a tou je aktuálna dôchodková hodnota. Kým tento rok je na úrovni 11,9379 eura, predpokladá sa, že na budúci rok bude jej suma 12,3716 eura, a tak budú aj novo priznané penzie vyššie.

Kde a ako začať, ak chcem požiadať o starobný dôchodok?

O spísanie žiadosti o dôchodok je potrebné požiadať:

  • pobočku Sociálnej poisťovne príslušnú podľa miesta trvalého pobytu
  • ak poistenec zo zdravotných dôvodov nie je schopný podať žiadosť v príslušnej pobočke, môže žiadosť spísať pobočka príslušná podľa miesta prechodného pobytu

Treba si dopredu dohodnúť termín spísania žiadosti – zavolať do pobočky približne mesiac pred dovŕšením dôchodkového veku alebo prísť osobne. Kontaktné telefóny na objednanie si termínu spísania žiadosti sú dostupné na webovej stránke Sociálnej poisťovne.

Čo ma čaká pri spisovaní žiadosti?

V dohodnutý deň a hodinu prídete do príslušnej pobočky a predložíte požadované doklady. Žiadosť o dôchodok na základe hodnoverných dokladov a vyhlásení poistenca spisuje cez elektronické tlačivo zamestnankyňa pobočky Sociálnej poisťovne. Svojím podpisom potvrdíte správnosť všetkých údajov v žiadosti. Môžete požiadať o potvrdenie o spísaní žiadosti o dôchodok – väčšinou pre svojho zamestnávateľa na účely vyplatenia odchodného a ďalšie účely. Zamestnankyne pobočky v rámci poradenskej a konzultačnej činnosti odpovedajú na konkrétne otázky poistenca týkajúce sa jeho starobného dôchodku. Informácie o spôsobe uplatnenia nároku na starobný dôchodok a ďalšie dôležité informácie môže poistenec získať aj na internetovej stránke Sociálnej poisťovne www.socpoist.sk → Dôchodkové poistenie → Starobný dôchodok, resp. na bezplatnej telefónnej linke 0800 123 123, prostredníctvom Formulára pre otázky, ktorý sa nachádza na webovej stránke Sociálnej poisťovne, alebo mailom na adrese podatelna@socpoist.sk.

Chýbajú mi nejaké doklady. Ako ich zoženiem?

Pracovníčky pobočky poradia, do ktorej archívnej spoločnosti zaniknutý zamestnávateľ odovzdal mzdové listy, ktorými je možné preukázať dobu zamestnania a dosahované hrubé zárobky – tam si ich môžete vyžiadať. Ak niektoré doklady chýbajú a nie je vo vašich silách ich preukázať, zabezpečí ich až v samotnom v konaní o dôchodku Sociálna poisťovňa vo vlastnej réžii, čo však v niektorých prípadoch môže konanie predĺžiť. Máte však možnosť preukázať obdobie poistenia dvoma svedkami. O postupe Sociálnej poisťovne pri zisťovaní chýbajúcich dokladov je žiadateľ o dôchodok priebežne písomne informovaný.

Ako dlho budem bez peňazí, kým bude rozhodnuté o priznaní dôchodku?

Za istých podmienok možno dôchodok priznať preddavkovo: ak už sú splnené podmienky nároku na tento dôchodok, ale ešte pred vydaním rozhodnutia o priznaní dôchodku je potrebné zistiť niektoré skutočnosti, ktoré sú potrebné na určenie jeho sumy (napríklad chýbajú údaje o niektorých vymeriavacích základoch alebo obdobiach, ale je už jasné, že poistenec získal najmenej 15 rokov dôchodkového poistenia). Sociálna poisťovňa rozhodne o preddavkovej výplate dôchodku, o čom písomným oznámením informuje žiadateľa o dôchodok a súčasne zisťuje potrebné skutočnosti. Po zistení všetkých skúmaných skutočností vydá rozhodnutie o priznaní dôchodku a zúčtuje sumy vyplatené preddavkovo.

Kedy a ako dostanem dôchodok vyplatený?

Penzia sa vypláca vo výplatných termínoch v párnych dňoch (každý dôchodca dostáva dôchodok v určený deň od 2. do 24. dňa kalendárneho mesiaca)

Poukazuje sa v mesačných splátkach vopred: na účet poberateľa dôchodku v banke, na žiadosť poberateľa dôchodku na účet manžela/manželky v banke, na žiadosť poberateľa dôchodku v hotovosti. Spôsob výplaty si dôchodca stanovuje už v žiadosti o dôchodok.

Užitočné rady, ktoré môžu pomôcť

  • Informatívnu sumu starobného dôchodku si môže poistenec vypočítať aj sám prostredníctvom Kalkulačky na informatívny výpočet dôchodku, ktorá sa nachádza na internetovej stránke Sociálnej poisťovne. Suma dôchodku vypočítaná pomocou tejto kalkulačky má výlučne informatívny charakter a nemusí sa zhodovať so sumou dôchodku vypočítanou v konaní o dôchodku – www.socpoist.sk – Dôchodkové poistenie – Kalkulačka na informatívny výpočet dôchodku

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #seniori #odchod do dôchodku