Ako môžete zistiť, či dostanete vyšší dôchodok?

Sociálna poisťovňa v súčasnosti prepočítava penzie starodôchocom, ktorí odišli do penzie pred rokom 2004.

19.04.2018 11:04
dôchodca, dôchodok, kalkulačka Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Sociálna poisťovňa má na svojej webovej stránke www.socpoist.sk kalkulačku, pomocou ktorej dôchodcovia zistia či im vzniká nárok na prepočet starobného dôchodku.

Týka sa to tzv. starodôchodcov, čiže poberateľov, ktorí mali priznaný starobný dôchodok podľa predpisov účinných pred 1. januárom 2004. Sociálna poisťovňa im od 1. januára 2018 do 31. októbra 2018 nanovo určí, resp. prepočíta výšku starobného dôchodku.

Zvýšenie starobného dôchodku sa teda nebude týkať všetkých starodôchodcov. Nikomu zo starodôchodcov sa však dôchodok ani nezníži, a to ani v prípade, že by im podľa nového výpočtu vychádzal dôchodok nižší.

Použitie kalkulačky je jednoduché a dôchodca po zadaní základných údajov dostane odpoveď, či mu nárok na prepočet dôchodku v roku 2018 vznikne alebo nevznikne. Prípadne sa z kalkulačky dozvie, že dôchodok sa mu zvýši o pevnú sumu 25,50 eura.

Kalkulačku však nemožno použiť na presný výpočet novej výšky dôchodku, tú bude určovať Sociálna poisťovňa individuálne podľa toho, na základe ktorých právnych predpisov bol dôchodok pred rokom 2004 priznaný.

Dôchodcovia, ktorí zistia, že im vzniká nárok na prepočet dôchodku, nemusia posielať žiadosť do Sociálnej poisťovne, ani nič riešiť. Sociálna poisťovňa každému z nich pošle rozhodnutie (informáciu) o prípadnom zvýšení alebo nezvýšení dôchodku.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zvýšenie dôchodku #starodôchodcovia