Musím o zvýšenie dôchodku požiadať?

Otázky a odpovede prepočtu dôchodku starodôchodcov.

26.04.2018 10:49
pracujúci, dôchodca, dôchodok Foto:
Ilustračné foto.
debata

Prepočíta sa dôchodok každému penzistovi, ktorý mal starobný dôchodok priznaný pred 1. 1. 2004?

Nie. Sociálna poisťovňa (SP) určí novú sumu dôchodku len tým dôchodcom, ktorí spĺňajú zákonné podmienky. Podstatná je najmä podmienka, že dôchodok musel byť priznaný najmenej zo sumy priemerného mesačného zárobku uvedenej v novele zákona o sociálnom poistení. Tieto sumy priemerného mesačného zárobku sú uvedené aj v tabuľke na stránke Sociálnej poisťovne www.socpoist.sk v časti Dôchodkové poistenie – Starodôchodcovia – prepočet. Sú tam aj ďalšie informácie o tom, komu a za akých podmienok sa dôchodky priznané pred 1. 1. 2004 prepočítajú.

Musím o nové určenie sumy starobného dôchodku priznaného pred 1. 1. 2004 požiadať?

Nie. SP určí novú sumu dôchodku z úradnej povinnosti, teda bez osobitnej žiadosti dôchodcu, pričom novú sumu penzie mu doplatí od 1. 1. 2018.

Kedy mi bude doručené rozhodnutie o novej sume dôchodku?

SP rozhodne o novej sume dôchodku najneskôr do 31. 10. 2018, to znamená do zákonom stanoveného termínu.

Ak budem mať nárok na zvýšenie dôchodku, vyplatí sa mi dôchodok aj spätne odo dňa jeho priznania?

Nie. Ak vznikne nárok na zvýšenie starobného dôchodku, SP dôchodcovi doplatí sumu, ktorá mu patrí od účinnosti zákona, teda od 1. 1. 2018. Za obdobie pred 1. 1. 2018 zákon neumožňuje novo vypočítaný dôchodok doplatiť.

V rozhodnutí, ktoré mi už bolo doručené, sa uvádza iný priemerný mesačný zárobok (PMZ), ako som mal uvedený v rozhodnutí o priznaní starobného dôchodku. Je to tak správne?

Áno. V odôvodnení rozhodnutia SP presne uvádza jednotlivé kroky nového určenia sumy starobného dôchodku. Prvým krokom je, že pôvodný neupravený PMZ sa upraví novým spôsobom, ktorý je presne uvedený v zákone o sociálnom poistení. Z upraveného PMZ sa následne podľa percentuálnej výmery určí nová suma dôchodku. Sumy PMZ sú uvedené aj v tabuľke na webovej stránke SP www.socpoist.sk v časti Dôchodkové poistenie – Starodôchodcovia – prepočet.

V odôvodnení doručeného rozhodnutia sa uvádzajú valorizácie starobného dôchodku, ktoré sú rozdielne oproti sumám, o ktoré mi bol dôchodok v skutočnosti zvyšovaný. Prečo je to tak?

V odôvodnení rozhodnutia SP presne uvádza, akým spôsobom vypočítala novú sumu starobného dôchodku patriacu od 1. 1. 2018. To znamená, že v odôvodnení je vysvetlená „rekonštrukcia“ výpočtu starobného dôchodku podľa novej právnej úpravy odo dňa jeho priznania až do 1. 1. 2018. Prvým krokom je, že pôvodný neupravený PMZ sa upraví novým spôsobom uvedeným v zákone (starobný dôchodok musí byť, v závislosti od roku priznania dôchodku, priznaný z PMZ, ktorého najnižšie hodnoty sú uvedené v zákone o sociálnom poistení). Z upraveného PMZ sa podľa percentuálnej výmery určí nová suma dôchodku. Z tejto sumy sa následne znovu vypočítajú všetky valorizácie od priznania starobného dôchodku až po rok 2018. Jednotlivé sumy zvýšení uvedené v odôvodnení rozhodnutia slúžia iba na určenie novej sumy penzie od 1. 1. 2018, a nie sú to sumy, o ktoré mal byť dôchodok zvýšený pred 1. 1. 2018. Ak penzista potrebuje pomoc s identifikovaním údajov v rozhodnutí o priznaní dôchodku alebo s vysvetlením údajov v rozhodnutí o novom určení sumy starobnej penzie, môže sa obrátiť na zamestnancov pobočiek SP alebo Informačno-poradenského centra SP.

Zdroj: Sociálna poisťovňa

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #seniori #starodôchodcovia