Zápočtový list si odložte. Pomôže pri vybavovaní dôchodku

Kto odchádza do penzie, väčšinou sa snaží, aby mu bol dôchodok priznaný čo najskôr. K rýchlemu vybaveniu starobného dôchodku sú pritom potrebné viaceré doklady.

09.05.2018 13:45
dôchodok, dôchodca, penzia, potvrdenie,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

„K najdôležitejším patrí evidenčný list dôchodkového poistenia, ktorý zaňho do Sociálnej poisťovne zasiela zamestnávateľ a ktorý obsahuje všetky potrebné informácie o dobách jeho dôchodkového poistenia. Môže sa však stať, že takýto doklad občanovi chýba a v takom prípade ho ako podporný prostriedok môže zastúpiť tzv. zápočtový list,“ informovala Sociálna poisťovňa.

Zápočtový list slúži pre potreby zamestnanca a vyhotovuje ho zamestnávateľ pri ukončení pracovného pomeru. Je v ňom uvedený počet odpracovaných rokov, počet dní práceneschopnosti, zrážky zo mzdy a ich poradie, vyplácané odchodné a podobne. Všetky tieto informácie je možné využiť v Sociálnej poisťovni ale aj na úrade práce či v zdravotnej poisťovni.

„Na účely dôchodkového poistenia je teda možné zápočtový list použiť ako podporný dôkazný prostriedok na preukázanie obdobia dôchodkového poistenia (zamestnania), ak toto obdobie nie je možné preukázať obvyklým spôsobom, t. j. evidenčným listom dôchodkového poistenia, evidenčným listom dôchodkového zabezpečenia, prípadne potvrdením zamestnávateľa o dobe zamestnania vyhotoveným na tento účel,“ tvrdí Sociálna poisťovňa.

Vďaka zápočtovému listu sa tak Sociálna poisťovňa vie ľahšie dopátrať k potrebným informáciám pri výpočte dôchodku, čo môže urýchliť vybavenie penzie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #seniori #odchod do dôchodku