O dôchodok môžete požiadať aj spätne

Kto dovŕši dôchodkový vek, nemusí hneď požiadať o priznanie dôchodku. Môže naďalej pracovať a o dôchodok požiadať až neskôr.

29.05.2018 13:28
dôchodca Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ľudia, ktorí žiadajú o dôchodok neskôr, sa môžu rozhodnúť, či požiadajú o penziu od aktuálneho dátumu, alebo spätne. Platí pritom, že o dôchodok možno požiadať najviac tri roky dozadu. Napríklad, ak niekto dovŕšil dôchodkový vek v roku 2013 a doteraz pracoval, pričom nepožiadal o dôchodok, môže v roku 2018 požiadať o penziu maximálne od roku 2015.

V prípade, že niekto žiada o dôchodok neskôr, ale penziu chce dostávať až od dátumu podania žiadosti, má nárok na zvýšenie vypočítanej penzie. Jeho dôchodok sa zvýši o pol percenta za každých celých 30 dní dôchodkového poistenia získaného po vzniku nároku na dôchodok.

Napríklad ak by niekto požiadal o dôchodok tri roky po dosiahnutí dôchodkového veku, jeho vypočítaná penzia by sa zvýšila o 18 percent. V prípade, že by jeho penzia dosiahla 500 eur, dostal by až 590 eur.

Spätne však možno žiadať len o starobný dôchodok. O predčasný starobný dôchodok je možné požiadať najskôr odo dňa spísania žiadosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #predčasný dôchodok #starobný dôchodok #seniori