Penzie starodôchodcov? Prepočítaných je viac ako polovica dôchodkov

Už viac ako 82-tisíc starodôchodcov dostáva nanovo prepočítané penzie. Do konca októbra tak Sociálnej poisťovni zostáva prepočítať ešte približne 53-tisíc starobných dôchodkov.

11.06.2018 12:41
dôchodci, senior, peniaze, kalkulačka,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

„O 48-tisíc starodôchodkoch rozhodla Sociálna poisťovňa automaticky, na základe údajov z informačného systému. Rozhodli sme automaticky tam, kde to bolo možné urobiť," povedala riaditeľka odboru metodiky dôchodkového poistenia Sociálnej poisťovne Michaela Putecová. Týmto starobným dôchodcom bola ich penzia zvýšená o pevnú sumu 25,50 eura.

„Sociálna poisťovňa rozhodne o sume každého starobného dôchodku, na ktorý sa nové určenie sumy vzťahuje a zašle o tom poberateľovi starobného dôchodku písomné rozhodnutie. Keďže ide o časovo aj administratívne náročný výpočet, zákonný termín, do ktorého je povinná rozhodnúť, je 31. október 2018," konštatovala.

Zvyšných 34-tisíc rozhodnutí o sume starobnej penzie bolo treba individuálne prepočítať. Napríklad ak penzista k januáru 2018 poberal dôchodok v sume 451 eur a dôchodok mu bol priznaný v roku 1998, má nárok na prepočet svojej penzie. Po novom prepočítaní jeho penzijnej dávky mu Sociálna poisťovna zvýši dôchodok na sumu 498,10 eura.

„Poberatelia starobného dôchodku, ktorí majú nárok na nové určenie sumy dôchodku a nebolo im ešte doručené rozhodnutie, sa nemusia obávať a nemusia žiadať o prepočet. Sociálna poisťovňa dôchodok prepočíta automaticky, bez žiadosti. Ak im vznikne nárok na zvýšenie ich dôchodku, bude im táto zvýšená suma doplatená spätne od 1. januára 2018 bez ohľadu na to, kedy Sociálna poisťovňa o prepočte dôchodku rozhodne," informovala Putecová. Ako upozornila, prepočet sa nevzťahuje na všetkých poberateľov, ktorým bol starobný dôchodok priznaný podľa predpisov účinných pred januárom 2004. Na Slovensku žije približne 451-tisíc penzistov, ktorým poisťovňa priznala dôchodok pred 1. januárom 2004. Nové pravidlá výpočtu penzie, ktoré sa zaviedli od 1. januára 2004, by totiž nepriniesli vyššiu penziu pre všetkých starodôchodcov.

Každý starobný dôchodca, ktorý si myslí, že by sa na neho prepočet mohol vzťahovať, si môže jednoducho preveriť, či má, alebo nemá nárok na prepočet prostredníctvom kalkulačky uverejnenej na webovej stránke Sociálnej poisťovne, resp. informovať sa v Informačno-poradenskom centre Sociálnej poisťovne na bezplatnej telefónnej linke 0800 123 123 či v pobočkách Sociálnej poisťovne po celom Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #seniori #starodôchodcovia