Od júla vzrastie minimálny predčasný dôchodok

Kto chce získať predčasný starobný dôchodok, musí splniť tri podmienky. Musí mať odpracovaných aspoň 15 rokov, do dosiahnutia dôchodkového veku mu nesmú chýbať viac ako dva roky a vypočítaná suma dôchodku musí dosiahnuť aspoň 1,2-násobok životného minima.

29.06.2018 12:58
senior, dôchodca, dôchodok Foto:
Ilustračné foto.
debata

Keďže od 1. júla sa zvyšuje životné minimum zo 199,48 eura na 205,07 eura, vzrastie aj suma minimálneho predčasného dôchodku. Kým do konca júna 2018 stačilo na priznanie predčasného dôchodku, aby jeho výška bola 239,40 eura, od 1. júla to bude 246,10 eura.

Predčasný dôchodok sa počíta rovnako ako starobný dôchodok, len jeho suma sa zníži o pol percenta za každých začatých 30 dní, ktoré žiadateľovi chýbajú do dovŕšenia dôchodkového veku. Ak by niekto žiadal o predčasný dôchodok v najskoršom možnom termíne, teda dva roky pred dovŕšením dôchodkového veku, jeho penzia sa skráti o 12,5 percenta.

V prípade, že niekto požiada o predčasný dôchodok, no vyjde mu po 1. júli suma nižšia ako 246,10 eura, Sociálna poisťovňa jeho žiadosť zamietne. O predčasný dôchodok môže požiadať neskôr. Žiadosť však môže podať maximálne dvakrát počas kalendárneho roka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #životné minimum #predčasný dôchodok #seniori