Kedy sa dôchodcovi oplatí podať dobrovoľne daňové priznanie?

Pracujúci penzisti, môžu získať naspäť všetky dane, ktoré im zamestnávateľ počas roku strhne zo mzdy. Ich príjem však nesmie prekročiť polovicu nezdaniteľnej časti základu dane, čo je v tomto roku 1 915,01 eura.

20.07.2018 09:25
dane, daňové priznanie, tlačivo, tlačivá Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Penzistovi, ktorý pracuje, musí zamestnávateľ strhávať daň z príjmu. Starobní dôchodcovia si nemôžu odpočítať ani nezdaniteľnú časť základu dane, keďže pri nej platí, že sa znižuje o vyplatený dôchodok. Väčšina penzistov tak nemá nárok na nezdaniteľnú časť na daňovníka.

Pracujúci dôchodcovia však môžu využiť to, že príjem nižší ako polovica nezdaniteľnej časti základu dane sa vôbec nezdaňuje. Ak chcú získať naspäť zaplatené dane, môžu v tomto roku zarobiť maximálne 1 915,01 eura. Ide o ich celkový hrubý príjem od všetkých zamestnávateľov.

Aby mohol penzista získať naspäť zaplatené dane, musí sám podať daňové priznanie. V prípade príjmu zo zamestnania sa podáva daňové priznanie typu A. Napriek tomu, že zákon pri príjme nižšom ako polovica nezdaniteľnej časti základu dane neprikazuje podať daňové priznanie, pracujúcim penzistom sa ho oplatí podať dobrovoľne. „V podanom daňovom priznaní dôchodcovi vznikne daňový preplatok a daňový úrad mu vráti tento daňový preplatok na základe žiadosti o vrátenie daňového preplatku, ktorá je súčasťou daňového priznania,“ vraví hovorkyňa Finančnej správy Ivana Skokanová.

Pracujúci dôchodcovia však dostanú naspäť zaplatené dane len v prípade, že je ich preplatok vyšší ako päť eur. Nižšia suma sa nevracia.

Ak by dôchodca nepodal daňové priznanie, ale požiadal by svojho zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania daní, nemôže si uplatniť oslobodenie od daní do výšky polovice nezdaniteľnej sumy. To znamená, že v takom prípade mu daňový úrad nevráti zaplatené dane.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #pracujúci dôchodcovia #seniori #dane dôchodcov