Kedy požiadať o predčasný dôchodok a kedy o dávku v nezamestnanosti

Napriek klesajúcej nezamestnanosti môžu mať ľudia v preddôchodkovom veku problém nájsť si nové zamestnanie. A keď prídu o prácu, zvyčajne sa zaevidujú na úrade práce alebo požiadajú o predčasný dôchodok.

23.07.2018 09:17
penzia, dôchodok, predčasný, kalkulačka,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Podľa údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny bolo v máji bez práce 32 219 ľudí vo starších ako 55 rokov, z toho 8 455 ľudí starších ako 60 rokov. Aj keď starší ľudia majú dlhoročné pracovné skúsenosti, mnohí zamestnávatelia často radšej uprednostnia mladých ľudí.

O predčasný dôchodok môže človek požiadať v prípade, ak mu do dosiahnutia dôchodkového veku zostávajú maximálne dva roky. To znamená, že v súčasnosti môžu o predčasnú penziu požiadať tí, ktorí majú aspoň 60 rokov a 139 dní. Zároveň je potrebné, aby mal žiadateľ o predčasnú penziu aspoň 15 rokov dôchodkového poistenia a vypočítaná suma predčasného dôchodku dosiahne aspoň 1,2-násobok životného minima, čo je v súčasnosti 246,10 eura.

Predčasný dôchodok sa počíta rovnako ako starobný dôchodok. Výsledná suma sa ale zníži o pol percenta za každých začatých 30 dní, ktoré žiadateľovi chýbajú do dosiahnutia dôchodkového veku. Ak by niekto išiel do penzie v najskoršom možnom termíne, teda dva roky pred dosiahnutím dôchodkového veku, jeho dôchodok by sa znížil o 12,5 percenta. Toto zníženie je pritom trvalé.

Dávku v nezamestnanosti zase môže získať ten, kto bol v posledných štyroch rokoch aspoň dva roky poistený v nezamestnanosti. Poberať ju možno maximálne šesť mesiacov, pričom jej výška dosahuje približne polovicu doterajšej hrubej mzdy.

„Poistenec si uplatňuje nárok na dávku v nezamestnanosti v pobočke Sociálnej poisťovne príslušnej podľa miesta trvalého pobytu na základe písomnej žiadosti, za ktorú sa považuje oznámenie úradu práce, sociálnych vecí a rodiny o zaradení do evidencie uchádzačov o zamestnanie. K žiadosti súčasne predkladá vyplnené tlačivo Žiadosť o dávku v nezamestnanosti, ktorej súčasťou je aj Poučenie žiadateľa o dávku v nezamestnanosti,“ povedal riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Aj keď má Sociálna poisťovňa na vybavenie žiadosti 60 dní, priemerne jej to trvá 14 až 15 dní.

Vybavenie predčasného dôchodku trvá dlhšie. „Zákon Sociálnej poisťovni ukladá vybaviť tieto žiadosti do 60 dní, v zložitých prípadoch do 120 dní, pričom žiadateľ musí byť vyrozumený o takomto predĺžení lehoty. Prax však ukazuje, že Sociálna poisťovňa vybavuje tieto žiadosti v priemere za 45 dní,“ vraví Višváder.

Pre ľudí, ktorí stratia prácu, je zvyčajne výhodnejšie, ak najprv požiadajú o dávku v nezamestnanosti a až následne o predčasný dôchodok. Keďže o predčasný dôchodok požiadajú neskôr, vypočítaná suma sa im zníži menej, ako keby oň požiadali ihneď.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #seniori #dávka v nezamestnanosti