Koľko peňazí vám môže exekútor strhnúť z dôchodku?

Aj keď aj dôchodok podlieha exekúcii, platia tu prísne pravidlá, ktoré určujú, koľko peňazí musí dôchodcovi zostať.

30.07.2018 14:25
dôchodca, dôchodok Foto:
Ilustračné foto.
debata

Zrážka z dôchodku sa vypočíta tak, že sa z dôchodku odpočíta takzvaná základná suma. Tá sa rovná životnému minimu, ktoré je v súčasnosti vo výške 205,07 eura mesačne.

Zvyšok sa rozdelí na tri tretiny. Prvá tretina je potom určená na uspokojenie všetkých pohľadávok. Druhá tretina je určená na uspokojenie prednostných pohľadávok a tretia tretina musí penzistovi zostať.

Ak ide o neprednostnú pohľadávku, tak sa na môže penzistovi zraziť jedna tretina zvyšku dôchodku po odpočítaní základnej sumy. A na úhradu prednostnej pohľadávky sa použijú dve tretiny.

Prednostnými pohľadávkami sú:

  • pohľadávky výživného,
  • pohľadávky náhrady škody spôsobenej poškodenému ublížením na zdraví,
  • pohľadávky náhrady škody spôsobenej úmyselnými trestnými činmi,
  • pohľadávky daní, poplatkov a ciel, pohľadávky na poistnom voči osobám, ktoré sú povinné platiť poistné na zdravotné poistenie a sociálne poistenie, pohľadávky na príspevkoch na starobné dôchodkové sporenie voči osobám, ktoré sú povinné platiť príspevky na starobné dôchodkové sporenie, pohľadávky na preplatkoch na náhrade príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca, dávkach sociálneho poistenia, dôchodkoch starobného dôchodkového sporenia, prídavku na dieťa, pohľadávky náhrady za príspevok na výživu dieťaťa a príspevok na úhradu potrieb dieťaťa zvereného do pestúnskej starostlivosti, pohľadávky úhrady za sociálne služby poskytované podľa osobitného predpisu.

Príklad

Poberateľovi dôchodku sa vypláca starobný dôchodok v sume 420,60 eura mesačne. Po odpočítaní základnej sumy (205,07 eura) sa na tretiny rozdelí suma 215,52 eura. Ak sa vykonávajú zrážky na úhradu neprednostnej pohľadávky, suma zrážky bude 71,84 eura mesačne a poberateľovi dôchodku sa bude vyplácať 348,76 eura mesačne. Ak sa vykonávajú zrážky na úhradu prednostnej pohľadávky, suma zrážky bude 143,68 eura mesačne a poberateľovi dôchodku sa bude vyplácať 276,92 eura mesačne.

Zdroj: Sociálna poisťovňa

Pri vyššom dôchodku sa môže strhnúť viac

Zrážka sa počíta inak len v prípade, ak po odpočítaní základnej sumy zvyšok dôchodku presahuje 150 percent životného minima. V takom prípade sa suma presahujúca 150 percent životného minima pripočíta k prvej tretine, ktorá slúži na uspokojenie všetkých pohľadávok.

Zvyšných 150 percent životného minima sa znovu rozdelí na tretiny, pričom prvá tretina slúži na vymoženie všetkých pohľadávok, druhá tretina je určená na prednostné pohľadávky a posledná tretina musí zostať dôchodcovi.

Príklad

Starobný dôchodok sa vypláca v sume 590,80 eura mesačne. Po odpočítaní základnej sumy 205,07 eura je suma dôchodku 385,73 eura. Z tejto sumy sa pripočíta k prvej tretine suma 78,13 eura (385,73 – 307,60).

Na tretiny sa rozdelí suma zodpovedajúca 150 % sumy životného minima 307,60 eura. Každá tretina potom predstavuje sumu 102,53 eura (tretia tretina 102,54 eura). Suma presahujúca 150 % sumy životného minima sa pripočíta k prvej tretine, ktorá po tomto pripočítaní bude 180,66 eura (102,53 + 78,13).

Zdroj: Sociálna poisťovňa

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #dôchodok #seniori #exekúcie