Koľko môže penzista zarobiť z prenájmu, aby nemusel platiť dane

Mnohí dôchodcovia si vylepšujú svoj príjem aj prenájmom nehnuteľnosti. Platí pritom, že ak ich zárobok neprekročí stanovenú hranicu, nemusia ho vôbec zdaniť.

31.07.2018 09:45
peniaze, kalkulačka Foto:
Ilustračné foto.
debata

Pri prenájme si možno odpočítať nezdaniteľnú sumu vo výške 500 eur. Do daňového priznania sa uvádza len príjem znížený o týchto 500 eur. A v prípade, že ročný zárobok z prenájmu nepresiahne 500 eur, nemusí penzista vôbec podávať daňové priznanie ani zaplatiť daň.

Zároveň platí, že ak prenajímanú nehnuteľnosť vlastnia manželia v bezpodielovom spoluvlastníctve, môžu si príjem z prenájmu rozdeliť podľa vlastnej dohody. Každý z nich si pritom môže z toho príjmu odpočítať 500 eur.

Penzisti, ktorí okrem prenájmu nemajú iný zárobok, môžu využiť aj to, že príjem nižší ako polovica nezdaniteľnej časti základu dane sa vôbec nezdaňuje. To znamená, že ak prenajímateľovi zostane po odpočítaní 500 eur suma nižšia ako 1 915,01 eura, nemusí vôbec podať daňové priznanie ani zaplatiť daň. Celkovo tak môže penzista zarobiť z prenájmu bez toho, aby musel platiť daň až 2 415,01 eura.

Manželia pritom môžu bez daní zarobiť dvojnásobok, teda 4 830,02 eura. V prípade, že ich príjem z prenájmu je vyšší, môžu ušetriť tým, že si ho vhodne rozdelia. Najvýhodnejšie pre nich je, ak si príjem rozdelia tak, že jeden z manželov si na seba napíše príjem vo výške 2 415,01 eura. Po odpočítaní 500 eur mu zostane 1 915,01 eura, čo je presne suma, po ktorú netreba platiť daň. Druhý z manželov si na seba napíše zvyšok príjmu. Ak by si zárobok rozdelili na polovicu, príjem oboch by presiahol polovicu nezdaniteľného minima a museli by obaja platiť daň.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dane #prenájom #seniori