Máte nízky dôchodok? Kto dostane penzijné minimum a kto dávky?

Pracovali ste desiatky rokov za nízku mzdu? Ak spĺňate aj ďalšie podmienky minimálneho dôchodku, nemusíte mať obavy, že skončíte na úrade práce so žiadosťou o dávku v hmotnej núdzi.

13.08.2018 09:47
dôchodca, dôchodok, senior Foto:
Ilustračné foto.
debata

O priznanie minimálneho dôchodku netreba žiadať. O nároku na zvýšenie starobnej penzie na minimálny dôchodok rozhodne Sociálna poisťovňa z vlastnej iniciatívy. „Dôchodcovia, ktorí naň majú nárok, o tom dostanú písomné rozhodnutie," vysvetľuje riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Výška minimálneho dôchodku je u každého dôchodcu individuálna. Závisí od počtu takzvaných kvalifikovaných rokov poistenca. Výška minimálnej penzijnej dávky sa odvíja od životného minima, ktoré je do konca júna budúceho roka v sume 205,07 eura. „Do celkového dôchodkového príjmu sa započítajú aj vdovské alebo vdovecké dôchodky, penzie zo systému sociálneho zabezpečenia policajtov a profesionálnych vojakov, dôchodky z cudziny a dôchodky vyplácané z II. piliera," konštatoval Višváder.

Človeku, ktorý odišiel do dôchodku po 45 rokoch kvalifikovaného obdobia dôchodkového poistenia, vypočítala Sociálna poisťovňa penziu v sume 245,60 eura. Minimálny dôchodok za 45 odpracovaných rokov je však 343,20 eura mesačne, čo predstavuje 1,72-násobok sumy životného minima. Nemá žiadne iné dôchodkové príjmy, preto mu bude jeho starobný dôchodok zvýšený na sumu minimálneho o 67,60 eura (343,20 – 245,60 = 97,60 eura) na minimálny dôchodok 343,20 eura mesačne.

Vďaka júlovému zvýšeniu súm životného minima o viac ako päť eur porastú od januára aj minimálne penzie. Za 30 odpracovaných rokov dnes dostane penzista 271,30 eur, od januára 278,90, čo je zvýšenie o 7,60 eura. Za 40 rokov je penzia 313,20, od januára to bude 322 eur, čo je viac o 8,80, za 45 rokov patrí dnes suma 343,20, od januára to bude viac o 9,60 eura, teda 352,80. „Zvýšenie sa bude týkať všetkých dôchodcov, ktorí poberajú penziu zvýšenú na sumu minimálneho dôchodku. Sociálna poisťovňa k 1. januáru 2019 prehodnotí trvanie nároku na minimálny dôchodok z úradnej moci v súvislosti so zmenou životného minima od 1. 7. 2018. O prehodnotenie sumy minimálneho dôchodku penzisti nebudú musieť žiadať," konštatoval Višváder.

Na rozdiel od pomoci v hmotnej núdzi sa pri minimálnom dôchodku netestuje príjem a majetok domácnosti, ale len dôchodkový príjem jednotlivca.

Tí penzisti, ktorí nespĺňajú podmienky na priznanie minimálnej penzie a Sociálna poisťovňa im vypočíta penziu nižšiu ako dvesto eur, musia aj naďalej žiadať na úrade práce o dávku v núdzi. „Ak suma starobného dôchodku, úhrn súm starobného a vdovského/vdo­veckého dôchodku poberateľa s bydliskom na území Slovenska je najviac v sume, pri ktorej môže vzniknúť nárok na dávku v núdzi a príspevky k nej, Sociálna poisťovňa oznámi identifikačné údaje úradu práce prostredníctvom Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny, ktorý z tohto podnetu začne konanie o posúdení hmotnej núdze," vysvetlil Višváder. Ak úrad práce rozhodne o tom, že penzista je v núdzi, má potom nárok na základnú dávku v núdzi, ochranný príspevok a príspevok na bývanie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #seniori #dávky v hmotnej núdzi #minimálny dôchodok