Poberáte predčasný dôchodok? Ako si môžete privyrobiť

Predčasní penzisti majú veľmi obmedzené možnosti, ako si môžu vylepšiť svoj príjem prácou. Kým donedávna nemohli pracovať na zmluvu ani na dohodu, od júla tohto roku môžu pracovať po splnení podmienok na dohodu.

13.08.2018 11:18
hrozno, vinič, dôchodca, práca, pracujúci Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ak sa predčasný dôchodca zamestná a vznikne mu povinné dôchodkové poistenie, Sociálna poisťovňa mu automaticky zastaví výplatu predčasnej penzie. Od 1. júla však môžu predčasní penzisti pracovať na dohodu v prípade, že si uplatnia odvodovú úľavu.

Dôchodca si môže uplatniť odvodovú úľavu len na jednu dohodu u jedného zamestnávateľa. V takom prípade môže za rok zarobiť maximálne 2 400 eur a bude naďalej dostávať popri mzde aj predčasný dôchodok. Aj keď je od odvodov oslobodený len príjem do 200 eur mesačne, o tom, či predčasný dôchodca bude dostávať penziu alebo nie, rozhoduje jeho celoročný príjem. Akonáhle by prekročil 2 400 eur, Sociálna poisťovňa mu zastaví výplatu dôchodku. Znovu mu ho začne vyplácať až v januári nasledujúceho roku.

V prípade, že by mal predčasný dôchodca viacero dohôd o vykonaní práce, keďže si odvodovú úľavu môže uplatniť len na jednu z nich, nemôže poberať predčasný dôchodok.

Predčasní penzisti môžu pracovať aj na živnosť za predpokladu, že im nevznikne povinné dôchodkové poistenie. Ak si niekto v tomto roku založí živnosť, povinné poistenie mu môže vzniknúť až od júla budúceho roku a to len v prípade, ak v tomto roku jeho príjem prekročí 12-násobok minimálneho vymeriavacieho základu. Ak však do júla budúceho roku dovŕši dôchodkový vek, Sociálna poisťovňa mu výplatu dôchodku nezastaví, pretože už pôjde o starobného dôchodcu a nie o predčasného.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #predčasný dôchodok #pracujúci dôchodcovia #seniori