Sirotský dôchodok: Kedy a ako dlho naň má dieťa nárok

Nárok na sirotský dôchodok má každé nezaopatrené dieťa, ktorého rodič v čase smrti poberal starobný či invalidný dôchodok.O sirotský dôchodok možno požiadať v pobočke Sociálnej poisťovne

10.10.2018 06:00
Dieťa, sirota, osamelosť, Foto:
Ilustračné foto.
debata

Kto a ako môže požiadať o sirotský dôchodok?

Za dieťa mladšie ako 15 rokov veku spisuje žiadosť o sirotský dôchodok jeho zákonný zástupca. Dieťa vo veku od 15 rokov spisuje žiadosť o sirotský dôchodok osobne. O sirotský dôchodok možno požiadať v pobočke Sociálnej poisťovne v mieste trvalého pobytu dieťaťa. Bližšie informácie o potrebných dokladoch a objednaní sú uvedené v kapitole Podanie žiadosti o starobný dôchodok. K žiadosti o sirotský dôchodok je potrebné priložiť aj ďalšie doklady: úmrtný list rodiča, rodný list dieťaťa a potvrdenie o štúdiu, ak ide o dieťa po ukončení povinnej školskej dochádzky.

Kedy vznikne nárok na sirotský dôchodok?

Nárok má nezaopatrené dieťa po zomretom rodičovi alebo osvojiteľovi, ktorý splnil jednu z týchto podmienok: ku dňu smrti poberal starobný dôchodok, invalidný dôchodok alebo mal nárok na predčasný starobný dôchodok, ku dňu smrti nepoberal niektorý z týchto dôchodkov, ale získal počet rokov dôchodkového poistenia potrebný na nárok na invalidný dôchodok pre daný vek (podrobne v časti Koľko rokov dôchodkového poistenia musíte mať odpracovaných, aby ste dostali invalidný dôchodok), ku dňu smrti nepoberal niektorý z vyššie uvedených dôchodkov, ale splnil podmienky nároku na starobný dôchodok, zomrel v dôsledku pracovného úrazu alebo choroby z povolania (to znamená, že rodič nemusel získať potrebný počet rokov dôchodkového poistenia – zamestnania).

Môže dieťa poberať aj dva sirotské dôchodky?

Nárok na sirotský dôchodok môže vzniknúť dieťaťu po každom z rodičov alebo osvojiteľov. To znamená, že dieťa môže poberať aj dva sirotské dôchodky.

Odkedy možno priznať sirotský dôchodok

Rozhodujúci je deň úmrtia rodiča alebo osvojiteľa dieťaťa zapísaný v úmrtnom liste alebo v právoplatnom rozhodnutí súdu o vyhlásení rodiča alebo osvojiteľa dieťaťa za mŕtveho.

Dokedy sa dieťa považuje za nezaopatrené?

Sirotský dôchodok možno vyplácať len nezaopatrenému dieťaťu. Nezaopatrené dieťa je dieťa: do skončenia povinnej školskej dochádzky, po skončení povinnej školskej dochádzky, najdlhšie do dovŕšenia veku 26 rokov vtedy, ak sa sústavne pripravuje na povolanie, pre chorobu a stav, ktoré si vyžadujú osobitnú starostlivosť, sa nemôže sústavne pripravovať na povolanie alebo nemôže vykonávať zárobkovú činnosť, pre dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav je neschopné sa sústavne pripravovať na povolanie alebo je neschopné vykonávať zárobkovú činnosť. Nezaopatrené dieťa nie je dieťa: ktoré sa sústavne pripravuje na povolanie štúdiom, ak už získalo vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa a bol mu priznaný akademický titul, ktoré je poberateľom invalidného dôchodku priznaného z dôvodu poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70 %.

Kedy nárok na sirotský dôchodok zaniká?

Dňom právoplatnosti rozhodnutia súdu, podľa ktorého nezaopatrené dieťa úmyselne spôsobilo smrť rodiča alebo osvojiteľa, dňom, ktorým dieťa dovŕši vek 26 rokov.

Môže sirota pracovať?

Počas poberania sirotského dôchodku môže sirota pracovať.

Aké životné situácie neovplyvnia nárok na sirotský dôchodok?

Na výplatu sirotského dôchodku nemá vplyv to, že sa sirota, ktorá je stále nezaopatreným dieťaťom, vydala/oženila, narodilo sa jej vlastné dieťa, odsťahovala sa od žijúceho rodiča. Rovnako na výplatu sirotského dôchodku nemá vplyv forma štúdia (denná, externá).

Aká je suma sirotského dôchodku?

40 % starobného dôchodku, na ktorý mal alebo by mal nárok zomretý rodič alebo osvojiteľ dieťaťa, invalidného alebo predčasného dôchodku priznaného zomretému rodičovi alebo osvojiteľovi

Príklady výpočtu

Príklad č. 1:

Poistenec, ktorý nebol poberateľom žiadneho dôchodku, zomrel 10. augusta 2018. K tomuto dňu získal počet rokov dôchodkového poistenia na nárok na invalidný dôchodok, preto jeho synovi, ktorý je nezaopatreným dieťaťom, vznikol nárok na sirotský dôchodok. Ku dňu smrti získal zomretý rodič 14 026 dní obdobia dôchodkového poistenia. Obdobie odo dňa smrti do dňa, keď by dovŕšil dôchodkový vek, predstavuje 1 058 dní, spolu to je 15 084 dní, to znamená 41,3261 odpra­covaných rokov a pripočítaného obdobia (15 084 : 365 = 41,3261). Hodnota priemerného osobného mzdového bodu po úprave je 0,9616. Aktuálna dôchodková hodnota na rok 2018 je 11,9379 eura.

Suma invalidného dôchodku, na ktorý by mal zomretý rodič nárok od 10. augusta 2018, sa určí takto: 0,9616 × 41,3­261 × 11,9379 = 474,50 eura mesačne Suma sirotského dôchodku predstavuje 40 % tejto sumy: 40 % x 474,50 = 189,80 eura mesačne.

Suma sirotského dôchodku sa následne zvýši o 2,60 eura mesačne. Sirotský dôchodok je zvýšený o 2,60 na 192,40 eura mesačne.

Príklad č. 2:

Poistenec zomrel 10. augusta 2018. Pretože bol poberateľom predčasného dôchodku, od uvedeného dátumu vznikol jeho dcére, ktorá je nezaopatreným dieťaťom, nárok na sirotský dôchodok. Ku dňu smrti poberal zomretý rodič dôchodok v sume 481,20 eura mesačne.

Suma sirotského dôchodku predstavuje 40 % uvedenej sumy: 40 % x 481,20 = 192,50 eura mesačne.

Suma dôchodku sa odo dňa priznania dôchodku nevalorizuje, keďže suma sirotského dôchodku sa určila zo sumy už zvýšeného predčasného dôchodku zomretého poistenca.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #sirotský dôchodok #sirota