Dôchodcovia platia čoraz viac kartami

Na Slovensku je v súčasnosti 1,4 milióna dôchodcov, ale len dve tretiny z nich používajú osobný účet na vyplácanie starobného, prípadne vdovského či vdoveckého dôchodku.

28.10.2018 06:00
dôchodcovia, manželia, seniori, platobná karta,... Foto:
Ilustračné foto.
debata
Zo štatistík VÚB banky vyplýva, že účet je pre seniorov nielen otázkou bezpečnosti. Aj keď incidenty, pri ktorých sa podvodníci snažia vylákať ich hotovosť pod rôznymi zámienkami sú stále frekventované, platba kartou je pre nich skutočne veľmi praktickou záležitosťou.

Penzisti si uvedomujú, že nie je potrebné nosiť hotovosť v peňaženke, nákupy zaplatia bez problémov platobnou kartou. Predstavitelia staršej generácie s kartou vydanou k svojmu účtu uskutočňujú v priemere štyri platby v obchodoch a dva výbery mesačne z bankomatu. Až 70 % transakcií kartou sú vo forme platenia v obchodoch a len približne 30 % transakcií sú výbery z bankomatu. Tieto dva druhy operácií sú najčastejšie.

Mesačné hotovostné výbery priemerne tvoria sumu 150 až 170 eur, pritom priemerný dôchodok je 425 eur. Asi 40% dôchodku využívajú v hotovosti, zvyšok je riešený prioritne bezhotovostne. „Súčasťou Senior konta je aj bezplatné prijímanie platieb alebo zadanie či zmena trvalých príkazov a inkás. Výhodou je tiež skutočnosť, že peniaze na účte sú chránené štátom,“ zdôraznila Lenka Lenková, produktová manažérka VÚB banky.

Peniaze nielen na účet

Ponúka tiež tiež možnosť kombinovať doručovania peňazí domov a na účet. Dôchodca si sám vyberie, akú čiastku chce dostávať v hotovosti na bežnú útratu na adresu, pričom zvyšné peniaze ostanú na účte, odkiaľ sa zrealizujú platby za elektrinu, vodu, atď. Táto služba je užitočná najmä pre dôchodcov v menších obciach na vidieku.

Okrem toho dôchodca nemusí čakať na poštového doručovateľa, peniaze na účet dostane aj keď je mimo bydliska alebo v prípade nepredvídaných okolností, napríklad počas pobytu v nemocnici. „Rovnako klientom banka pomôže aj s vyplnením tlačiva pre Sociálnu poisťovňu kvôli zmene účtu na vyplácanie dôchodku,“ dodala Lenková.

Voliteľné prečerpanie

Ak má senior záujem, môže sa s bankou dohodnúť na nastavení povoleného prečerpania, získať pomoc pri úhradách v prípade krátkodobého nedostatku peňazí na účte. Účet môže byť spoločný aj pre dvoch manželov, právo disponovať s peniazmi na tomto účte majú obaja. Zároveň majú možnosť určiť inú splnomocnenú osobu (disponenta), ktorý môže s účtom tiež nakladať, napríklad robiť výbery, úhrady z účtu a podobne (v prípade imobility, choroby a podobne).

Praktické rady pre dôchodcov

  • na otvorenie účtu je potrebný len platný preukaz totožnosti a rozhodnutie o poberaní dôchodkovej dávky zo Sociálnej poisťovne
  • na zmenu spôsobu vyplácania dôchodku, ktorý bol vyplácaný v hotovosti a doručovaný poštou stačí doručiť žiadosť s podpisom, najpraktickejšie je vybaviť priamo v pobočke Sociálnej poisťovne pred pracovníkom
  • najväčšou výhodou je možnosť platenie kartou v obchodoch a na internete bez ďalších poplatkov
  • prehľad o zostatku či zmene na účte poskytuje mesačný výpis alebo Interne banking či Mobil banking v telefóne
  • trvalým príkazom sa predchádza obavám zo zabudnutých platieb a oneskoreného platenia napríklad záloh za elektrinu, plyn, vodu, a pod.
debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #účet #karta #senior