Penzisti môžu v tomto roku zarobiť bez daní viac

Vďaka rastu nezdaniteľného minima je od daní oslobodený vyšší príjem ako vlani. Profitovať z toho môžu predovšetkým pracujúci dôchodcovia.

18.01.2019 06:00
UP-so-hlavna 5x Foto:
Pracujúcich penzistov pribúda.
debata (14)
Ak sa zamestná starobný alebo predčasný dôchodca, nemá väčšinou nárok na žiadnu nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka. Od nezdaniteľnej sumy sa totiž odpočítava vyplatený dôchodok. Väčšine dôchodcov tak vyjde nulové nezdaniteľné minimum.

Jedinou možnosťou, ako sa môžu penzisti vyhnúť plateniu daní, je, ak príjem neprekročí polovicu nezdaniteľného minima. V roku 2018 tak mohli zarobiť maximálne 1 915,01 eura. V tomto roku sa táto hranica posunula na 1 968,67 eura. Mesačne tak môžu zarábať priemerne 164 eur.

O tom, či je príjem oslobodený od dane, alebo nie, rozhoduje celkový hrubý príjem ešte pred odpočítaním odvodov od všetkých zamestnávateľov. Ak niekto pracuje napríklad pre dvoch zamestnávateľov, pri posudzovaní, či je jeho príjem oslobodený od daní, alebo nie, sa bude brať do úvahy celkový príjem od obidvoch zamestnávateľov.

Aj v prípade, že dôchodca zarába málo, zamestnávateľ mu musí strhávať zo mzdy daň. Zákon mu totiž nedovoľuje, aby postupoval inak. Nemôže totiž vopred vedieť, aký bude jeho celoročný príjem. Penzista môže zaplatené dane získať až následne po podaní daňového priznania. Napriek tomu, že mu nevzniká povinnosť podať priznanie, je to preňho výhodné. „V podanom daňovom priznaní dôchodcovi vznikne daňový preplatok a daňový úrad mu vráti tento daňový preplatok na základe žiadosti o vrátenie daňového preplatku, ktorá je súčasťou daňového priznania,“ vraví hovorkyňa Finančnej správy Ivana Skokanová.

Daňový úrad vráti preplatok len v prípade, ak je väčší ako päť eur. Nižší preplatok sa nevracia. Aj keď zamestnanci väčšinou nepodávajú daňové priznanie, ale namiesto toho robí za nich ročné zúčtovanie ich zamestnávateľ, pre dôchodcov, ktorých príjem neprekročil polovicu nezdaniteľného minima, je lepšie podať daňové priznanie. V ročnom zúčtovaní totiž nie je možné požiadať o vrátanie daňového preplatku z dôvodu, že sa tento príjem nemal zdaňovať. Ak dôchodca zarobil viac ako polovicu nezdaniteľného minima, už môže bez problémov požiadať svojho zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania.

Ak mal niekto len príjem zo zamestnania, či už pracoval na zmluvu, alebo na dohodu, podáva daňové priznanie typu A. V prípade, že mal niekto aj iný príjem, napríklad zo živnosti či z prenájmu, už musí podať daňové priznanie typu B. Zamestnanci potrebujú pre vyplnenie daňového priznania potvrdenie od zamestnávateľa, na ktorom je uvedené, koľko za rok zarobili a zaplatili na daniach a odvodoch. Toto potvrdenie je im povinný každý zamestnávateľ vystaviť.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #penzia #príjem #zvýšenie dôchodku