Minimálny dôchodok? Až po odpracovaní 30 rokov

Ľudia, ktorých starobný dôchodok bol zvýšený na sumu minimálneho, budú dostávať viac peňazí. Od januára sa totiž zvýšili sumy minimálneho dôchodku.

05.02.2019 06:00
dôchodci, dôchodok, starci, starý človek, starý... Foto:
Do sumy penzijného minima sa automaticky navyšujú starobné, predčasné aj invalidné dôchodky vypočítané v nižších sumách, a to všetkým, ktorí splnia podmienky.
debata

„K zmene výšky minimálneho dôchodku dochádza vždy od 1. januára v dôsledku zmeny životného minima. Výška minimálneho dôchodku je u každého penzistu individuálna a závisí od tzv. počtu kvalifikovaných rokov. Ak dôchodca získa 30 rokov kvalifikovaného obdobia dôchodkového poistenia – čo je minimálny počet – od januára tohto roku mu patrí dôchodok minimálne vo výške 271,30 eura mesačne. Od 1. januára 2019 to bude 278,90 eura mesačne. Kvalifikovaným obdobím je celé obdobie dôchodkového poistenia, ktoré poistenec získal pred 1. januárom 1993 a od 1. januára 1993 sa započítajú iba tie roky, v ktorých poistenec dosiahol osobný mzdový bod najmenej v hodnote 0,241. Táto hodnota znamená, že mal v danom roku príjem minimálne na úrovni 24 percent z priemernej mzdy platnej v tom roku, teda približne na úrovni životného minima. O zvýšení dôchodku na minimálny rozhoduje Sociálna poisťovňa z vlastnej iniciatívy, o zvýšenie teda nie je potrebné žiadať,“ vysvetľuje podmienky priznávania minimálnej penzie riaditeľka odboru metodiky dôchodkového poistenia Sociálnej poisťovne Michaela Putecová.

Do sumy penzijného minima sa automaticky navyšujú starobné, predčasné aj invalidné dôchodky vypočítané v nižších sumách, a to všetkým, ktorí splnia podmienky. O zvýšení dôchodku na minimálny dôchodok Sociálna poisťovňa rozhoduje pri priznaní starobného dôchodku, po dovŕšení dôchodkového veku, ak pôjde o poberateľa invalidného alebo predčasného starobného dôchodku, alebo pri zmene skutočností rozhodujúcich na posúdenie nároku a určenie zvýšenia dôchodku na minimálny. Rozhodujúcimi skutočnosťami sú napríklad zmena vo výške celkových dôchodkových príjmov a získanie ďalšieho kvalifikovaného obdobia.

Pravidelne sa minimálny dôchodok prehodnocuje vždy od 1. januára z dôvodu valorizácie dôchodkov a zmeny sumy životného minima. V prvom kroku sa vždy zvyšuje pôvodný starobný alebo invalidný dôchodok, z ktorého bol minimálny dôchodok určený. Ak je tento pôvodný dôchodok po zvýšení o valorizovanú sumu nižší ako minimálny dôchodok platný pre daný rok, dôchodca naďalej dostáva svoj minimálny dôchodok tak ako doteraz. Ak je však pôvodný dôchodok po valorizácii vyšší ako pre daný rok určená hranica minimálneho dôchodku, začne dôchodca dostávať zvýšený dôchodok. O novej výške dôchodku dostal každý poberateľ dôchodku zo Sociálnej poisťovne písomné rozhodnutie.

„Po zvýšení pôvodne priznaného dôchodku sa následne opäť prehodnotí nárok na jeho zvýšenie na minimálny dôchodok. Ak po zvýšení dôchodku (bez zvýšenia na minimálny dôchodok) je dôchodok nižší ako suma minimálneho dôchodku platná od 1. 1. 2019, dôchodok sa zvýši na sumu minimálneho dôchodku platnú od 1. 1. 2019. Ak je vyšší ako suma minimálneho dôchodku platná od 1. 1. 2019, nárok na minimálny dôchodok zanikne – vypláca sa vyšší dôchodok,“ upozornila Putecová.

Nárok na zvýšenie starobnej penzie na minimálny dôchodok má poberateľ starobného dôchodku (aj keď bol predtým priznaný ako predčasný dôchodok) alebo poberateľ invalidného dôchodku po dovŕšení dôchodkového veku (bez ohľadu na mieru poklesu schopnosti pracovať), ak spĺňa ďalšie stanovené podmienky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #penzia