Starajte sa o svoj dôchodok už teraz

Mnohí pracujúci v produktívnom veku, ktorí majú do penzie ešte 20, 30 rokov či 40 rokov, na svoj dôchodok ani nepomyslia a riešia „akútnejšie“ situácie ako hypotéka, zmena práce či založenie rodiny.

11.02.2019 10:00
počítač, banka, financie, účet, peniaze, práca,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)
To, aký bude náš dôchodok, však závisí aj od našich rozhodnutí už dnes. Výška konečnej nasporenej sumy na našom dôchodkovom účte v 2. pilieri závisí od nami zvolenej investičnej stratégie – teda či si sporíme v garantovaných dlhopisových alebo negarantovaných fondoch, ale aj od dĺžky sporenia.

„Približne tri štvrtiny sporiteľov v 2. dôchodkovom pilieri má svoje úspory uložené v garantovanom fonde, kde je oveľa nižšia šanca na ich výraznejšie zhodnotenie a len štvrtina si sporí buď čiastočne alebo úplne v negarantovanom fonde. Myslíme si, že každý z našich sporiteľov, kto nie je bezprostredne pred dôchodkovým vekom, by mal mať svoje úspory alebo aspoň časť z nich uložených v akciovom negarantovanom fonde. Veľmi dôležité je uvedomiť si, že toto rozhodnutie sporiteľa musí byť stabilné a nesmie ho meniť pri každom väčšom výkyve na finančnom trhu,“ radí predseda predstavenstva Allianz – Slovenskej DSS Marián Kopecký.

„Napriek tomu, že v posledných rokoch stále rastie záujem o druhý pilier zo strany mladých, je mnoho z nich, ktorí vstúpili na pracovný trh po roku 2008, kedy sa zaviedol dobrovoľný vstup, no doteraz neuzavreli zmluvu o starobnom dôchodkovom sporení so žiadnou dôchodkovou správcovskou spoločnosťou. Rozdiel medzi vstupom do druhého piliera v 18-tom roku a v 35-tom roku života, čo je maximálny vek možného vstupu, môže vo finále predstavovať až niekoľkonásobnú výšku úspor v dôchodkovom veku,“ upozorňuje M. Kopecký.

Ak už máte splatenú hypotéku či odrastené deti, alebo ak vám každý mesiac ostávajú voľné finančné prostriedky a rozmýšľate ako ich čo najlepšie využiť či zhodnotiť, môžete ich použiť na váš budúci dôchodok ako dobrovoľný príspevok v 2. pilieri. „Druhý pilier je z pohľadu zhodnotenia a nákladovosti stále najefektívnejšou formu dlhodobého sporenia u nás, preto určite sporiteľom odporúčame využiť túto možnosť,“ radí M. Kopecký. Stačí požiadať o návrh dodatku k zmluve o starobnom dôchodkovom sporení na platenie dobrovoľných príspevkov, prípadne o túto možnosť požiadať hneď pri vstupe do 2. piliera.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #rodina #nasporená suma