Ako si zachrániť život i majetok

Seniori patria po deťoch k najzraniteľnejšej časti populácie. Polícia preto ľuďom v staršom veku, ktorí sa môžu stať obeťami zlodejov, podvodníkov, ale i neopatrných vodičov dopravných prostriedkov, prináša rady na záchranu života i majetku.

23.02.2019 11:00
dôchodcovia, penzie, Foto:
Ideálnou ochranou pred vypočítavými lupičmi je dobre zabezpečený domov, byt či dom.
debata

Prechádzky osamote? Opatrne

Polícia varuje prostredníctvom web stránky Ministerstva vnútra SR pred tým, aby sa vyhýbali prechádzkam bez prítomnosti rodiny, priateľov či známych. Nikdy nie sám. Doslova takto znie odporúčanie slovenských mužov zákona. Pokiaľ sa vyberiete do spoločnosti, či už do obchodu, alebo len tak na prechádzku, buďte opatrní a chráňte si peňaženku. „Držte si peňaženku blízko pri tele, nie v kabelke alebo taške, ktorú nemáte pod dohľadom. Peniaze a doklady nenoste na jednom mieste. A pozor, zásadne nie v zadnom vrecku nohavíc,“ upozorňuje minv.sk. Stačí trochu nepozornosti a šikovní zlodeji sa môžu tešiť z lupu. Pri výbere peňazí z bankomatu radšej voľte miesta s väčším počtom ľudí a nie osamelé bankomaty v tmavých uliciach. Kreditnú kartu alebo väčšiu hotovosť vyberajte až tesne pred použitím.

Ako na bezpečný domov

Ideálnou ochranou pred vypočítavými lupičmi je dobre zabezpečený domov, byt či dom. Policajti navrhujú zaobstarať si bezpečnostné dvere s murovanou zárubňou a kvalitnými zámkami. Pokiaľ bývate na prízemí, alebo v rodinnom dome, svoju bezpečnosť si môžete zvýšiť okenicami, mrežami, či zasklením bezpečnostnými sklami. Kľúče od bytu sa nikdy neukladajú ani neschovávajú do poštovej schránky, pod rohožku, alebo pod kvetináč. Rezervný kľúč si však môžete nechať u susedov, ktorým dôverujete, u priateľov alebo príbuzných. Možno to vyznie zvláštne, ale pred odchodom z bytu buďte rovnako opatrní. Ak opúšťate byt, skontrolujte priestor pred dverami panoramatických prierezom. Opatrní zostávajte aj pri otváraní dverí cudzím ľuďom. Dvere nikdy neotvárajte bez zaistenia správne inštalovanou a pevnou retiazkou.

V hromadnej doprave opatrne

Ak si chcete zabezpečiť bezpečnú cestu v mestskej hromadnej doprave, sadnite si blízko vodiča alebo blízko k dverám. V prípade, že vás budú obťažovať neznámi ľudia, vodič autobusu ich môže zastaviť sám, alebo privolaním polície. Pokiaľ máte z niektorých spolucestujúcich strach, venujú vám príliš veľa zbytočnej pozornosti, verte svojim inštinktom a radšej odíďte. Polícia zdôrazňuje, že najzraniteľnejšími účastníkmi cestnej premávky sú chodci, a to najmä deti a seniori. V tomto prípade je potrebné, aby si starší ľudia dávali obzvlášť pozor na cestách, priechodoch pre chodcov a chodníkoch. Opatrní musia byť aj samotní vodiči, ktorí by mali pri senioroch zvýšiť pozornosť, a to najmä z dôvodu možnej zníženej schopnosti zrakového a sluchového vnímania. Ľudia v pokročilom veku by teda nemali náhle vstupovať do jazdnej dráhy dopravných prostriedkov a mali by prechádzať cez cestu po vyznačených priechodoch pre chodcov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #záchrana života #polícia SR #nezávislí seniori