Penzisti a štát: vianočný príspevok 200 eur, viac aj na opatrovateľov

Starobné, predčasné, pozostalostné dôchodky či vianočný príspevok. Limity na lieky, pomoc v núdzi, aj príspevky na opatrovanie. Dávky, ktoré penzistom vypláca štát zo svojho rozpočtu, ale aj také, na ktoré si roky sporili tým, že platili odvody.

16.03.2019 06:00
seniori, dôchodcovia Foto:
Od apríla sa navyšujú aj sumy dávky v hmotnej núdzi a ochranný príspevok o 5 percent.
debata

A rezort práce avizuje aj na tento rok zmeny, ktoré by penzistom mohli zlepšiť život. "Pripravený je návrh na zvýšenie vianočného príspevku na dvojnásobok jeho súčasnej úrovne, a teda na maximálne 200 eur. Zároveň by sa mala zvýšiť horná hranica nároku na príspevok z pôvodných 60 % na 65 % priemernej mesačnej mzdy z predchádzajúceho roka. Chceme tak ešte viac pomôcť seniorom s nižšími penziami vo vianočnom období, ktoré so sebou prináša vyššiu finančnú záťaž. Zároveň ideme vytvoriť základné podmienky a predpoklady, aby sa postupne mohol zaviesť takzvaný trinásty dôchodok,“ informoval minister práce Ján Richter.

Rezort chce pomôcť aj ľuďom, ktorí potrebujú celodennú starostlivosť, aby sa o nich mohli doma starať ich blízki. Po poslednej legislatívnej úprave je možné príspevky na opatrovanie každoročne upraviť nariadením vlády. „Chceme, aby títo ľudia mali za opatrovanie príjem vo výške čistej minimálnej mzdy, pretože si to bezpochyby zaslúžia. Po minuloročnom zvýšení príspevku o 120 eur na 369,36 eura by sa mohol zvýšiť o ďalších necelých 61 eur na úroveň 430,35 eura, čo je súčasná čistá minimálna mzda,“ približuje plány minister.

Ak Sociálna poisťovňa vypočíta budúcemu dôchodcovi penziu nižšiu ako životné minimum, informuje listom samotného dôchodcu o možnosti posúdenia hmotnej núdze a zabezpečenia dávkou v núdzi a príspevkami k nej, respektíve oznamuje Ústrediu úradu práce, sociálnych vecí a rodiny identifikačné údaje poberateľa dôchodku, ktorý má nárok na dávku v hmotnej núdzi. O samotnú dávku potom dôchodca žiada úrad práce a ten určuje jej výšku aj sumu príspevkov k nej. „Suma, pri ktorej dôchodcovi môže vzniknúť nárok na dávku, závisí od sumy životného minima, ktorá sa každoročne mení. Životné minimum ešte do 30. júna predstavuje sumu 205,07 eura,“ konštatoval riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Identifikačné údaje dôchodcu Ústrediu práce, sociálnych vecí a rodiny oznamuje ústredie Sociálnej poisťovne, ak ide o poberateľa starobného dôchodku, starobného a vdovského či vdoveckého dôchodku, alebo o poberateľa sociálneho dôchodku staršieho ako 62 rokov.

Od apríla sa navyšujú aj sumy dávky v hmotnej núdzi a ochranný príspevok o 5 percent. Základná dávka sa zvyšuje zo 61,60 na 64,70 eura, ochranný príspevok zo sumy 63,07 na 66,20 eura. Príspevok na bývanie zostáva v nezmenenej sume. „K úprave, respektíve zvýšeniu príspevku na bývanie, ktorý je jedným z nárokov pri poskytovaní pomoci v hmotnej núdzi, sa nepristúpilo, nakoľko sa pripravuje osobitná právna úprava príspevku na bývanie jeho vyňatím z hmotnej núdze. Aktuálne sa robia analýzy pre nastavenie parametrov príspevku, takže ešte nevieme odpovedať na žiadne konkrétne otázky,“ informovala Barbora Petrová z tlačového a komunikačného odboru rezortu práce.

Mnoho ľudí, ktorí odchádzajú do penzie, ale pracovali roky za málo peňazí a je im vypočítaná nízka penzia, majú, po splnení ďalších podmienok, nárok na penzijné minimum. To im priznáva Sociálna poisťovňa a navyšuje im starobný dôchodok na sumu minimálneho dôchodku. Nemusia tak chodiť na úrad práce a žiadať o dávky v núdzi.

Ak je dôchodca uznaný za ťažko zdravotne postihnutého a vlastní preukaz ŤZP, môže úrad práce požiadať o príspevok na kompenzáciu svojho zdravotného postihnutia. Podmienky na ich priznanie sú však veľmi prísne, každý príspevok má svoje vlastné a aj sumy peňažných príspevkov sú rôzne. Ak však človek spĺňa podmienky, môže dostať jeden z desiatich, ktoré úrad vypláca.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #seniori #dôchodky #penzisti #vianočný príspevok #opatrovateľské služby