Pracovali v zahraničí? Priznanie dôchodku môže trvať dlhšie

Sociálna poisťovňa upozorňuje žiadateľov o starobný dôchodok, že ak počas svojho aktívneho života pracovali v zahraničí, môže to mať vplyv na dĺžku rozhodovania Sociálnej poisťovne o ich nároku na priznanie dôchodku.

27.03.2019 10:28
senior, dôchodca, dôchodok Foto:
Ilustračné foto.
debata

Problém nastáva tým, že Sociálna poisťovňa si musí overovať doby poistenia v zahraničnej inštitúcii.

Zahraničné inštitúcie majú vlastné lehoty a obvykle neodpovedajú v zákonnej 60-dňovej lehote, ktorá platí pre slovenské dôchodky. Sociálna poisťovňa okrem oficiálnych písomných urgencií nemôže dĺžku tohto konania v zahraničí ovplyvniť.

V záujme rýchlejšieho vybavenia žiadosti o dôchodok je preto potrebné už pri jej spisovaní predkladať pobočke všetky relevantné doklady o období poistenia v Slovenskej republike a aj v zahraničí. Okrem toho je dôležité predložiť aj potvrdenie o čísle poistenia prideleného v príslušnom štáte, čo môže výrazne zjednodušiť a skrátiť čas potrebný na dohľadanie a potvrdenie období poistenia v zahraničí.

Zahraničná inštitúcia v danom štáte potvrdzuje odpracované obdobie prostredníctvom formulárov, ktoré sú na to určené. To je aj dôvod, prečo Sociálna poisťovňa aj napriek predloženým originálom zo strany žiadateľa o dôchodok musí ešte osloviť zahraničnú inštitúciu, aby oficiálne potvrdila tento originálny formulár.

Zdroj: Sociálna poisťovňa
VIDEO: Pozrite si video s hovorcom Sociálnej poisťovne Petrom Višváderom o odchode do dôchodku.
Video
debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #dôchodok #zahraničie #doklady #žiadosť o penziu