Otázky k dôchodcom dohodárom s príjmom do 200 eur

Môžem pracovať na dohodu s odvodovou úľavou a súčasne poberať predčasný dôchodok?

17.04.2019 06:00
seniori, dôchodci Foto:
Ilustračné foto.
debata

V tomto roku dovŕšim dôchodkový vek a požiadam o starobný dôchodok. Následne by som chcel so zamestnávateľom uzatvoriť dohodu o pracovnej činnosti. Budem si môcť uplatniť výnimku z platenia poistného?

Áno. Od 1. júla 2018 má poberateľ starobného, predčasného, invalidného, výsluhového dôchodku po dovŕšení dôchodkového veku a invalidného výsluhového dôchodku právo určiť si jednu dohodu o vykonaní práce alebo dohodu o pracovnej činnosti, z ktorej sa nebude považovať za zamestnanca na účely dôchodkového poistenia, ak príjem z tejto dohody nepresiahne sumu 200 eur mesačne u dohodára s pravidelným mesačným príjmom alebo nepresiahne priemerne 200 eur mesačne u dohodára s nepravidelným príjmom.

Ak budem pracovať na dohodu a môj mesačný príjem nepresiahne 200 eur, bude mi Sociálna poisťovňa zvyšovať starobný dôchodok za obdobie, keď som pracoval na takúto dohodu?

Nie. Ak váš mesačný príjem z dohody nepresiahne sumu 200 eur, zamestnávateľ za vás nebude odvádzať poistné. Keďže teda nebudete povinne dôchodkovo poistený, starobný dôchodok nebude možné zvýšiť za toto obdobie získané počas poberania starobného dôchodku. Bolo by to možné len v prípade, ak by váš príjem presahoval hranicu 200 eur mesačne a zamestnávateľ by za vás pri uplatnení odvodovej výnimky odvádzal poistné z príjmu nad hranicou 200 eur.

Môžem pracovať na dohodu s odvodovou úľavou a súčasne poberať predčasný dôchodok?

Môžete, ak už predčasný dôchodok poberáte. Od 1. júla 2018 môže pracovať na dohodu s odvodovou úľavou aj poberateľ predčasného dôchodku bez toho, aby mu SP zastavila výplatu predčasnej penzie, ak príjem z tejto dohody nepresiahne za rok 2 400 eur. Môžete teda poberať predčasný dôchodok a zároveň aj pracovať na dohodu. Ak však príjem z takejto dohody za rok presiahne 2 400 eur, SP zastaví výplatu predčasného dôchodku a v ďalšom roku výplatu v januári obnoví a zúčtuje. Ak by ste však vykonávali činnosť na základe dvoch alebo viacerých dohôd, a len jedna z nich je dohoda s odvodovou úľavou, nárok na výplatu predčasného dôchodku vám zanikne. Pri spisovaní žiadosti o predčasný dôchodok ešte nemôžete pracovať na dohodu s odvodovou úľavou, teda byť dôchodkovo poistený.

Som poberateľom starobného dôchodku. Pracoval som na dohodu s pravidelným príjmom od 1. 7. 2018 do 31. 12. 2018, keď som si uplatnil aj výnimku z platenia poistného. V mesiacoch august, október a november 2018 môj príjem prekročil sumu 200 eur. Zvýši sa mi za toto obdobie dôchodok?

Áno. Váš zamestnávateľ v mesiacoch, keď ste prekročili sumu 200 eur, za vás odviedol poistné z rozdielu medzi skutočne dosiahnutým príjmom a sumou 200 eur. Za obdobie, keď ste boli povinne dôchodkovo poistený, vám patrí zvýšenie starobného dôchodku. SP vám penziu zvýši automaticky od 1. 1. 2019. Písomné rozhodnutie o zvýšení dôchodku vám bude doručené začiatkom apríla.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #seniori #dôchodky #dohodári