Penzisti môžu ušetriť na odvodoch

Pracujúci penzisti sa môžu vyhnúť plateniu odvodov. Od minulého roku si v prípade práce na dohodu môžu uplatniť takzvanú odvodovú úľavu. Mesačne takto môžu zarobiť bez odvodov maximálne 200 eur.

24.04.2019 06:00
slnečnica, seniori, dôchodca, záhrada Foto:
Využiť odvodovú úľavu môžu aj predčasní penzisti.
debata

Starobný či predčasný dôchodca si môže oslobodenie od odvodov uplatniť len u jedného zamestnávateľa z jednej dohody. V prípade, že niekto pracuje na dve rôzne dohody, mal by si vybrať tú, z ktorej má vyšší príjem, aby bola jeho úspora vyššia. Napriek tomu, že vďaka odvodovej úľave ušetrí nielen dôchodca, ale aj jeho zamestnávateľ, o tom, či penzista túto možnosť využije, rozhoduje len samotný dôchodca. Zamestnávateľ by nemal podmieňovať vykonávanie práce tým, že si dôchodca u neho uplatní túto odvodovú úľavu.

Oslobodenie od odvodov sa uplatňuje priamo u zamestnávateľa. Ak penzista uzatvorí novú dohodu a chce, aby bola od začiatku odvodovo zvýhodnená, musí si úľavu uplatniť najneskôr v prvý deň platnosti tejto dohody. Napríklad, ak by niekto začínal pracovať od 15. apríla, môže si úľavu uplatniť buď pred týmto termínom, alebo najneskôr 15. apríla.

V prípade, že si niekto uplatní odvodovú úľavu čo i len o jeden deň neskôr, bude ju môcť využiť až v nasledujúcom kalendárnom mesiaci. Napríklad ak niekto začne pracovať 15. apríla a odvodovú úľavu si uplatní 16. apríla, zo mzdy za apríl mu musí zamestnávateľ strhnúť odvody v plnej výške. A na odvodoch ušetrí až v májovej mzde.

Toto zvýhodnenie sa vyplatí aj tým penzistom, ktorí zarobia viac ako 200 eur mesačne. V takom prípade bude od odvodov oslobodených 200 eur a zamestnávateľ im tak strhne poistné len zo zvyšnej sumy. Napríklad, ak by niekto za mesiac zarobil 300 eur, zaplatí odvody len zo sumy 100 eur.

Využiť odvodovú úľavu môžu aj predčasní penzisti. Vďaka nej totiž môžu pracovať. Až do júla minulého roku si nemohli privyrobiť prácou na dohodu ani euro, keďže len čo by im vzniklo dôchodkové poistenie, Sociálna poisťovňa by im zastavila výplatu dôchodku. V súčasnosti sa môžu zamestnať na dohodu, ak si uplatnia odvodovú úľavu.

Sociálna poisťovňa v prípade predčasných penzistov sleduje okrem mesačného zárobku aj ich ročný príjem. A výplatu dôchodku im zastaví až vtedy, ak ich ročný zárobok prekročí 2 400 eur. Napríklad, ak by predčasný dôchodca pracoval na dohodu za 500 eur mesačne, môže štyri mesiace poberať plat i dôchodok. Keďže jeho celkový zárobok bude 2 000 eur, výplata penzie sa mu nezastaví. No ak by odrobil ďalší mesiac a jeho zárobok by už prekročil hranicu 2 400 eur, prestal by dostávať penziu. Sociálna poisťovňa by mu v takom prípade automaticky obnovila výplatu dôchodku až nasledujúci rok v januári.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #odvody #penzista #odvodová úľava