Každý desiaty slovenský senior neplánuje svoje výdavky a nerieši, či vystačí s dôchodkom

Viac ako 35 000 dôchodcov je v exekúcii. Podľa nedávneho prieskumu až 10 % seniorov (viac ako 65 rokov) nijako zvlášť neplánuje, ako vyjde so svojim mesačným príjmom, tvoreným spravidla len starobným dôchodkom.

24.04.2019 14:00
peniaze, dôchodok, sporenie, dôchodca Foto:
Ilustračné foto.
debata

Peniaze na sporenie si ukladá len sedem percent dôchodcov, zatiaľ čo 25 % si musí celý mesiac zarábať na ďalšie platby. Pritom viac ako dve pätiny oslovených seniorov majú pôžičku alebo úver.

„K hospodáreniu s financiami pristupuje zodpovedne 54 % dôchodcov, ktorí zo svojho dôchodku najprv odložia peniaze na pravidelné platby či poplatky a potom so zvyškom voľne nakladajú,“ hovorí Jana Žaludová, tlačová hovorkyňa spoločnosti KRUK, ktorá prieskum realizovala.

Plánovanie financií je pritom veľmi dôležité v každom veku, ako napokon ukazuje rastúci počet výplat dôchodkov s exekučnou zrážkou. Počas roku 2018 sa počet slovenských dôchodcov s exekučnou zrážkou pohyboval okolo 35 000, pričom v roku 2013 to bolo mierne nad 23 000. Viac ako polovicu tvoria seniori so starobným dôchodkom, druhou najpočetnejšou skupinou sú dôchodcovia s invalidným dôchodkom.

Dôchodcovia si so sebou často nesú dlhy zo svojho produktívneho veku. „Výnimkou nie sú ani prípady, keď sa seniori zadlžia kvôli svojim deťom alebo vnúčatám, pre ktorých si priamo požičajú peniaze, alebo ručia za ich vlastné nesplatené dlhy. Mnoho našich klientov sa spoliehalo na dohodu s deťmi, že budú pravidelne splácať svoje záväzky, veľmi často je však realita odlišná,“ doplňuje Jana Žaludová.

debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #dlhy #senior #Dôchodcovia #exekúcie