Penzisti môžu pracovať bez toho, aby platili dane

Starobní dôchodcovia môžu mať príjem, ktorý je úplne oslobodený od daní. Podmienkou je, že ich celoročný hrubý zárobok neprekročí polovicu nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka.

28.04.2019 06:00
dôchodca, práca Foto:
Pracujúci penzisti si na vrátenie dane musia počkať až do budúceho roku.
debata

Príjem nižší ako polovica nezdaniteľného minima sa totiž vôbec nezdaňuje. Dôchodca tak môže v tomto roku zarobiť až 1 968,67 eura a nemusí zaplatiť žiadnu daň. V prípade, že je jeho príjem čo i len o jeden cent vyšší, už zvyčajne musí zdaniť celý svoj zárobok.

Dôchodcovia totiž nemajú nárok na nezdaniteľnú časť základu dane, respektíve sa im znižuje o vyplatený dôchodok. Keďže priemerný starobný dôchodok na konci marca dosahoval 457,11 eura a mesačná nezdaniteľná časť základu dane je 328,12 eura, znamená to, že väčšina dôchodcov nemá nárok na žiadne nezdaniteľné minimum.

Aj keď penzista zarába málo a spĺňa tak podmienku na oslobodenie od platenia daní, neznamená to, že mu zamestnávateľ nemusí strhávať zo mzdy daň. Nemôže totiž vedieť, koľko celkovo za rok zarobí. Do limitu na oslobodenie od platenia daní sa totiž počítajú všetky príjmy. Dôchodca tak daň musí zaplatiť a až následne môže požiadať o jej vrátenie.

Aby získal naspäť zaplatenú daň, musí podať daňové priznanie. Napriek tomu, že mu ho zákon neprikazuje podať, je to preňho výhodné. V opačnom prípade by totiž nezískal naspäť zaplatenú daň. „V podanom daňovom priznaní dôchodcovi vznikne daňový preplatok a daňový úrad mu vráti tento daňový preplatok na základe žiadosti o vrátenie daňového preplatku, ktorá je súčasťou daňového priznania,“ vraví hovorkyňa Finančnej správy Ivana Skokanová.

V prípade, že by dôchodca nepodal daňové priznanie, ale namiesto toho by požiadal svojho zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania daní, nemohol by si uplatniť oslobodenie z dôvodu, že jeho príjem bol nižší ako polovica nezdaniteľnej časti základu dane. Daňový úrad by mu tak žiadnu daň nevrátil.

Pracujúci penzisti si tak na vrátenie dane musia počkať až do budúceho roku. Keďže daňové priznanie sa podáva do konca marca a daňový úrad má na vrátenie dane 40 dní od posledného termínu na podanie daňového priznania, penzisti dostanú naspäť zaplatené dane vždy až začiatkom mája nasledujúceho roku.

Okrem toho, že môžu využiť oslobodenie od platení daní, sa penzisti môžu vyhnúť aj plateniu odvodov. Takúto možnosť majú od minulého roku dohodári. Odvodovú úľavu si musia uplatniť priamo u zamestnávateľa. Bez odvodov môžu následne zarobiť najviac 200 eur mesačne. Z vyššieho príjmu im už zamestnávateľa musí strhnúť odvody. Každý penzista si pritom môže vybrať len jednu dohodu, z ktorej nebude platiť odvody.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dane #príjem #penzisti