Kedy dostanete penziu, ak výplatný deň pripadne na sobotu, nedeľu alebo sviatok?

Dôchodkové dávky sa vyplácajú na účet penzistu (alebo jeho manžela/manželky) v banke alebo v hotovosti prostredníctvom pošty.

22.05.2019 15:30
prasiatko, sporenie, kasa, peniaze, dôchodca,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Sociálna poisťovňa sa zo strany poberateľov dôchodkových dávok často stretáva s otázkou, ako je to s termínom výplaty dávky, ak ten pripadne na sobotu, nedeľu, alebo na štátny sviatok.

Pre oba typy výplaty dôchodkov platí, že termíny splatnosti sú stanovené na párne dni od 2. do 24. každého mesiaca.

Ak splatnosť pripadne na deň pracovného voľna (sobota), výplatným dňom je predchádzajúci pracovný deň (piatok). Ak splatnosť pripadne na deň pracovného pokoja (nedeľa), výplatným dňom je nasledujúci pracovný deň (pondelok). Treťou možnosťou sú štátne sviatky. Posunutie splatností, ktoré pripadnú na štátny sviatok, sa riešia individuálne (výplata môže byť aj pred týmto termínom, alebo aj po ňom) a Sociálna poisťovňa vždy vopred zverejňuje posunuté termíny splatnosti na svojej webovej stránke.

Pri dôchodkoch vyplácaných cez bankový účet odovzdáva Sociálna poisťovňa banke prevodné príkazy tak, aby sa odpis z účtu vykonal jeden pracovný deň pred výplatným termínom. Ak termín výplaty dôchodku padne na sobotu alebo nedeľu, prípadne na štátny sviatok, dôchodca má peniaze na účte už v piatok, respektíve pred týmto sviatkom.

Ku koncu apríla tohto roka vyplácala Sociálna poisťovňa spolu 1 730 225 dôc­hodkov, z toho 1 069 698 sta­robných, 236 344 invalid­ných, vyše 291 tisíc vdovských a viac ako 48 tisíc vdoveckých.

Zdroj: Sociálna poisťovňa

3 debata chyba
Viac na túto tému: #banka #dôchodky #penzie #výplatný termín #účet v banke #splatnosť