Pracujúci penzisti majú nárok na vyšší dôchodok i dávky

Desaťtisíce ľudí pracujú aj napriek tomu, že už poberajú dôchodok. Takýmto spôsobom si nielen zlepšia svoj príjem, ale vďaka plateniu odvodov im môže vzniknúť aj nárok na viaceré dávky.

05.06.2019 06:00
dôchodca, senior Foto:
Kto nepožiada o zvýšenie penzie alebo komu dôchodkové poistenie počas roka nezanikne, tomu Sociálna poisťovňa zvýši nasledujúci rok dôchodok automaticky.
debata

Platí pritom, že každý má nárok len na dávky z toho poistenia, na ktoré si platí odvody. Zamestnávateľ musí zo mzdy strhávať odvody nielen tým penzistom, ktorí pracujú na zmluvu, ale aj dohodárom. No dôchodcovia pracujúci na dohodu si môžu uplatniť odvodovú úľavu. V takom prípade z jednej dohody nebudú platiť odvody v prípade, že ich mesačný príjem neprekročí 200 eur.

Starobní dôchodcovia pracujúci na zmluvu musia platiť odvody na starobné dôchodkové poistenie a na nemocenské poistenie. Tí, ktorí pracujú na dohodu a nevyužijú odvodovú úľavu, alebo je ich príjem aj v prípade odvodovej úľavy vyšší ako 200 eur, platia len odvody na starobné poistenie.

Kto platí odvody na nemocenské poistenie, môže vďaka tomu získať predovšetkým nemocenskú dávku a ošetrovné. Nemocenské sa poskytuje v prípade, ak je niekto pre chorobu alebo úraz dočasne práceneschopný. V prvých troch dňoch dosahuje výška nemocenského 25 percent vymeriavacieho základu a od štvrtého dňa 55 percent. V prípade zamestnancov počas prvých desiatich dní vypláca náhradu príjmu zamestnávateľ a od 11. dňa vypláca nemocenské Sociálna poisťovňa. Poberať ho možno najviac 52 týždňov.

Na ošetrovné zase majú nárok tí, ktorí sa starajú o chorého príbuzného. V takom prípade dostávajú za každý deň dávku vo výške 55 percent z vymeriavacieho základu. Poberať ju možno najviac desať kalendárnych dní a od prvého dňa ju vypláca Sociálna poisťovňa.

Nárok na nemocenské a ošetrovné nie je pri zamestnancoch a dohodároch podmienený minimálnou dobou poistenia. Tieto dávky tak môžu dostať ihneď, ako im vznikne poistenie, bez ohľadu na to, že predtým poistení neboli.

Pre mnohých pracujúcich penzistov je najväčším benefitom možnosť zvýšiť si vďaka práci svoj dôchodok. Na zvýšenie dôchodku má pritom nárok dôchodca aj v prípade, ak je dôchodkovo poistený čo i len jeden deň. Suma zvýšenia sa pritom priamo odvíja od toho, koľko dôchodca zarábal a aké odvody platil.

O zvýšenie dôchodku môžu penzisti požiadať až po tom, čo im zanikne dôchodkové poistenie, teda keď prestanú pracovať. V prípade, že má niekto súčasne dve dôchodkové poistenia, môže podať žiadosť až po tom, čo mu zaniknú obidve. Požiadať o zvýšenie dôchodku možno listom, netreba použiť formulár. Takáto neformálna žiadosť musí obsahovať identifikačné údaje, ako je meno, priezvisko, rodné číslo a adresa žiadateľa. Ďalej musí penzista uviesť, o čo žiada a odkedy.

Žiadosť je potrebné podpísať a zaslať na adresu Sociálna poisťovňa, ústredie, Ul. 29. augusta č. 8, 813 63 Bratislava. Odovzdať ju možno aj v každej pobočke poisťovne či v podateľni ústredia Sociálnej poisťovne. „K žiadosti o zvýšenie starobného dôchodku už dôchodca nepripája žiadne doklady. Ak bol zamestnancom, evidenčný list dôchodkového poistenia zaňho vystaví zamestnávateľ a odovzdá ho Sociálnej poisťovni a ak bol samostatne zárobkovo činný, evidenčný list dôchodkového poistenia vystaví pobočka Sociálnej poisťovne,“ hovorí riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Kto nepožiada o zvýšenie penzie alebo komu dôchodkové poistenie počas roka nezanikne, tomu Sociálna poisťovňa zvýši nasledujúci rok dôchodok automaticky. Aj keď sa penzie pracujúcim dôchodcom zvyšujú už od januára, Sociálna poisťovňa ich prvýkrát zaplatí v apríli aj s doplatkom za prvé tri mesiace roku. Tento rok automaticky zvýšila viac ako 172-tisíc starobných a predčasných dôchodkov. Počet automaticky zvýšených dôchodkov tak rastie, keďže vlani ich bolo vyše 153-tisíc.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #penzisti