Vianočný dôchodok? Aj dvesto eur

Dvesto eur. Taká bude najvyššia suma vianočného príspevku. Zmenu schválil tento týždeň parlament. Tešiť sa naň môže navyše viac penzistov. Vyššia bude totiž aj maximálna suma penzie s nárokom na príspevok. Kým doteraz bolo hranicou 60 % priemernej mzdy na Slovensku, po novom to bude až 65 %.

25.06.2019 06:00
dôchodok, senior, sporenie Foto:
Rezort práce odhaduje výdavky súvisiace s výplatou vianočného príspevku približne na 154,3 milióna eur.
debata (22)

Vianočný príspevok tak dostane takmer 1,3 milióna slovenských penzistov, ktorých dôchodok alebo súbeh všetkých penzií nepresiahne sumu 658,50 eura. Vlani bola maximálna suma 572,40 eura.

„Dvojnásobný vianočný príspevok k dôchodku je realitou. Náš návrh na jeho zvýšenie a zároveň aj rozšírenie okruhu poberateľov podporilo 115 poslancov. Na Vianoce si tak prilepší približne 1,3 milióna poberateľov dôchodkových dávok. Maximálnych 200 eur dostanú tí, ktorí majú penziu najviac vo výške 210,20 eura,“ povedal minister práce Ján Richter.

Ak suma dôchodku alebo úhrn súm dôchodkov bude vyšší, suma vianočného príspevku sa primerane zníži podľa vzorcov stanovených v novele zákona. „Rozdelenie vianočného príspevku, vrátane jednorazového zvýšenia, do troch pásiem a použitie dvoch vzorcov na jeho výpočet súvisí so zohľadnením jednorazového zvýšenia spolu s vianočným príspevkom v jednom vzorci. Práve z dôvodu, že penzisti, ktorých úhrn dôchodkov presahoval sumu dvojnásobku životného minima, nemali nárok na jednorazové zvýšenie, bolo potrebné vytvoriť dva vzorce na výpočet, aby tak platila zásada jeho zdvojnásobenia vrátane jednorazového zvýšenia,“ priblížil zavedenie viacerých pásiem hovorca rezortu práce Michal Stuška. „V zásade však žiadna výrazná zmena vo výpočte nenastane – stačí si obidva vzorce, resp. všetky tri pásma vynásobiť číslom dva,“ povedal.

Na vianočný príspevok budú mať v decembri tohto roka nárok penzisti s dôchodkom alebo úhrnom dôchodkov do 658,50 eura, teda do hranice 65 % z priemernej mzdy na Slovensku za minulý rok. Pri penzii v sume 350 eur bude táto dávka predstavovať 149,60 eura. Pri 500-eurovej penzii sa suma vianočného príspevku zdvojnásobí na 70,12 eura. Ak dôchodok dosiahne 658,50 eura, dôchodca dostane 13 eur.

Podľa Stušku je dlhodobou ambíciou ministra práce Jána Richtera postupne prejsť z tohto príspevku na trinásty dôchodok. „Aj premiér Peter Pellegrini potvrdil, že sa chceme priblížiť v budúcnosti k tomu, aby na Slovensku dôchodcovia pravidelne poberali 13. dôchodok v plnej výške svojho mesačného dôchodku. Konkretizovať budúci model nastavenia a časový horizont je v tejto chvíli ešte predčasné, tohtoročné zdvojnásobenie príspevku je však výrazným krokom aj k postupnej transformácií,“ dodal Michal Stuška.

Rezort práce odhaduje výdavky súvisiace s výplatou vianočného príspevku približne na 154,3 milióna eur.

Poslanci súčasne zvýšili štátnu dotáciu na podporu rekondičných aktivít určenú pre dôchodcov, a to o 100-tisíc eur na 697,5 tisíca. Štát týmto nástrojom dotuje rekreačné pobyty pre dôchodcov. Nárok na dotáciu majú starobní, predčasní starobní a výsluhoví dôchodcovia, ktorí nemajú príjem z práce. Ako uviedli poslanci, zvýšením štátnej dotácie reagujú na rastúci záujem penzistov o dotáciu na podporu rekondičných aktivít, píše sa v správe agentúry SITA. Ako uviedol minister práce, zámer zvýšiť dotáciu na rekreačné pobyty pre dôchodcov vznikol pri návšteve premiéra Petra Pellegriniho v Jednote dôchodcov na Slovensku. Dotáciu tak môže podľa Richtera dostať viac penzistov. Upozornil na to, že dotácia na jedného penzistu predstavuje 50 eur, čo je tretina až štvrtina celkovej ceny za rekreačný pobyt.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #vianočný dôchodok #vianočný príspevok