Ak si žiadateľ o predčasný dôchodok našiel prácu, môže žiadosť zrušiť

O predčasný starobný dôchodok môže požiadať poistenec, ktorý nepracuje, získal najmenej 15 rokov obdobia dôchodkového poistenia a chýbajú mu najviac dva roky do dovŕšenia dôchodkového veku.

16.07.2019 10:59
dôchodca, senior Foto:
Ilustračné foto.
debata

Okrem toho jeho predčasný starobný dôchodok ku dňu, od ktorého požiadal o jeho priznanie, je vyšší ako 1,2-násobok životného minima pre plnoletú fyzickú osobu.

Často dochádza k situáciám, že poistenec, ktorý podal žiadosť o predčasný starobný dôchodok, si medzičasom našiel prácu a chce radšej ďalej pracovať. Ako treba postupovať v takýchto prípadoch? Existuje možnosť odstúpiť od žiadosti (vziať ju späť), a to aj bez udania dôvodu. Urobiť tak možno najneskôr do 30 dní odo dňa doručenia rozhodnutia o priznaní dôchodku.

Odstúpenie od žiadosti treba zaslať písomne ústrediu Sociálnej poisťovne. Žiadosť musí obsahovať identifikačné údaje (meno, priezvisko, rodné číslo, adresu) a musí z nej jasne vyplývať, že ide o späť vzatie žiadosti o dôchodok a samozrejme, musí byť vlastnoručne podpísaná žiadateľom. Na základe žiadosti Sociálna poisťovňa vydá písomné rozhodnutie o zastavení konania o dôchodku.

V prípade, že už žiadateľ dostal vyplatený predčasný dôchodok, Sociálna poisťovňa mu zašle písomnú výzvu, aby prevzaté sumy vrátil do 30 dní od doručenia výzvy.

V máji 2019 vyplatila Sociálna poisťovňa 15 668 predčasných dôchodkov s priemernou sumou 432,97 eur.

Od 1. júla 2018 môže predčasný dôchodca pracovať na (jednu) dohodu s ročným príjmom, ktorý nesmie presiahnuť 2400 eur ročne, teda 200 eur mesačne, pričom musí zamestnávateľa požiadať o odvodovú úľavu.

Zdroj: Sociálna poisťovňa

debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #predčasný dôchodok #Dôchodcovia #poistenec