Rok 2020: Čo čaká penzie?

Viac ako 1,4 milióna slovenských penzistov čakajú na budúci rok zmeny v penziách. Väčšina penzií porastie o dôchodcovskú infláciu, pôjde sa neskôr do penzie. Vyššie budú nielen minimálne dôchodky, ale aj novopriznané penzie.

14.08.2019 06:00
dôchodcovia, seniori, dôchodok, penzia, Foto:
Dôchodkový vek je známy na päť rokov dopredu.
debata (13)

Ľudí, ktorých čaká vybavovanie dôchodku v budúcom roku, opäť čaká neskorší odchod do penzie. Vek odchodu do dôchodku sa posúva o ďalšie dva mesiace a bude 62 rokov a osem mesiacov. Opäť sa však nebude týkať všetkých. Ešte stále platia výnimky pre poistencov, ktorí odpracovali potrebný počet rokov v zamestnaní zaradenom do I. pracovnej kategórie, I. a (alebo) II. kategórie funkcií a ženy v závislosti od počtu vychovaných detí.

Dôchodkový vek je známy na päť rokov dopredu. Počet mesiacov, o ktorý sa dôchodkový vek upravuje, závisí od vývinu priemernej strednej dĺžky života, teda veku dožitia v aktuálnom referenčnom veku, a zaokrúhli sa na celé mesiace. Toto platí do konca roka 2023. V roku 2020 tak bude vek odchodu do penzie stanovený na 62 rokov a osem mesiacov a v roku 2023 na 63 rokov a dva mesiace.

O dôchodcovskú infláciu, teda o 2,9 percenta, najmenej však o garantovanú pevnú sumu budú od januára zvýšené všetky dôchodky. Pevná suma sa určí ako 2 % z priemernej mesačnej sumy jednotlivých druhov dôchodkov vykázanej Sociálnou poisťovňou k 30. júnu 2019.

„V januári 2020 bude opätovne pre drvivú väčšinu dôchodcov výhodnejšia percentuálna valorizácia dôchodku. Nakoľko penzista môže poberať súbežne aj viac dôchodkov, z ktorých jeden môže byť valorizovaný percentom a druhý pevnou sumou, teda v takomto prípade nie je možné zaradiť jednoznačne dôchodcu do skupiny tých, pre ktorých je výhodnejší jeden alebo druhý mechanizmus zvyšovania dôchodkových dávok,“ vysvetľuje Barbora Petrová z tlačového oddelenia rezortu práce.

Medziročný rast spotrebiteľských cien za domácnosti dôchodcov za prvý polrok 2019 na základe údajov zverejnených Štatistickým úradom SR predstavoval 2,9 %. To znamená, že dôchodkové dávky sa budú zvyšovať buď o 2,9 %, alebo o minimálnu valorizačnú pevnú sumu daného druhu dôchodku podľa toho, čo bude pre penzistu výhodnejšie. Z toho vyplýva, že napríklad nekrátený starobný dôchodok sa zvýši buď o 2,9 %, alebo o minimálnu valorizačnú pevnú sumu deväť eur.

Ak je dôchodok vyplácaný v súbehu, zvýšenie každého vyplácaného dôchodku sa posudzuje samostatne. Pevná suma zvýšenia dôchodku vyplácaného v sume jednej polovice nezodpovedá polovici pevnej sumy zvýšenia dôchodku vyplácaného v plnej sume, ale dôchodok sa zvýši o stanovenú garantovanú pevnú sumu zvýšenia dôchodku vyplácaného v sume jednej polovice.

Všetci súčasní aj budúci penzisti, ktorí dlhé roky pracovali za minimálnu mzdu, môžu po odchode do dôchodku poberať minimálnu penziu. Ak spĺňajú aj ďalšie podmienky. Navyše od januára opäť vzrastú jej sumy. Od júla totiž vzrástla suma životného minima (z 205,07 eura na 210,02 eura), od ktorej sa výška minimálneho dôchodku odvíja.

Za 30 odpracovaných rokov dnes dostane penzista 278,90 eura, od januára 285,90, čo je zvýšenie o sedem eur. Za 40 rokov je penzia 322 eur, od januára to bude 330,10 eura, čo je viac o 8,10, za 45 rokov patrí dnes suma 352,80, od januára to bude viac o 8,80 eura, teda 361,60.

Dôchodková hodnota je jednou zo základných veličín na výpočet dôchodkovej dávky a mení sa každý rok. Suma budúcoročnej aktuálnej dôchodkovej hodnoty ešte známa nie je, zverejnená bude až koncom roka. Jej predpokladaná suma je zatiaľ na úrovni 13,4482 eura.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #penzia #dôchodky #zmeny v penziách