O koľko sa vám vďaka práci zvýši penzia?

Mnohí ľudia aj napriek tomu, že poberajú dôchodok, stále pracujú. Zvyšujú si tak nielen svoj príjem, ale môžu profitovať aj z ďalších benefitov, na ktoré majú nárok od zamestnávateľa či vďaka tomu, že platia odvody.

22.08.2019 06:00
dôchodok, penzista, práca, penzia, Foto:
Výhodou práce na dohodu pre penzistov je, že sa môžu vyhnúť plateniu odvodov.
debata

„K penzii si privyrába približne každý desiaty dôchodca. Rodinný rozpočet tak dokážu navýšiť najčastejšie o sumu do 165 eur,“ povedala hovorkyňa Poštovej banky Lýdia Žáčková. Z prieskumu banky zároveň vyplynulo, že približne polovica slovenských domácností má problém s bežnými mesačnými výdavkami.

Čo všetko môže penzista vďaka práci získať, závisí predovšetkým od toho, či pracuje na zmluvu, alebo na dohodu. Vo všeobecnosti platí, že viac výhod môžu získať tí, ktorí sú zamestnaní na zmluvu. Zamestnávateľ im musí z platu strhávať odvody na dôchodkové a nemocenské poistenie.

Vďaka plateniu dôchodkového poistenia majú nárok na zvýšenie svojho dôchodku. Požiadať o zvýšenie môžu, len čo im zanikne dôchodkové poistenie, teda keď prestanú pracovať. V prípade, že o zvýšenie nepožiadajú alebo im počas roka poistenie nezanikne, Sociálna poisťovňa im zvýši dôchodok automaticky od januára nasledujúceho roku.

Suma zvýšenia pritom priamo závisí od toho, aký príjem mal penzista a ako dlho pracoval. Čím viac niekto zarába, tým mu penzia môže vzrásť výraznejšie. Dôchodok však vzrastie aj tým ľuďom, ktorí pracovali krátko a zarábali málo. Penzista má totiž nárok na prepočítanie dôchodku aj v prípade, ak je poistený čo i len jeden deň.

Z nemocenského poistenia zase môžu pracujúci dôchodcovia získať nemocenskú dávku či ošetrovné. Aj ich výška sa odvíja od toho, aký majú zárobok, z ktorého im zamestnávateľ strháva odvody. Dávky z nemocenského poistenia môžu poberať aj napriek tomu, že dostávajú starobný dôchodok.

Výhodou práce na dohodu pre penzistov je, že sa môžu vyhnúť plateniu odvodov. Musia si však uplatniť takzvanú odvodovú výnimku. Ak ju využijú, od poistného bude oslobodený príjem z jednej dohody maximálne do výšky 200 eur. Vďaka tomu bude ich čistý zárobok vyšší, ako keby im zamestnávateľ odvody z platu stŕhal. Na druhej strane však nemôžu získať ani výhody, ktoré by im zo zaplatených odvodov prislúchali. Ak niekto vôbec neplatí odvody, nemôže napríklad získať vyšší dôchodok.

Penzisti, ktorých príjem za rok neprekročí polovicu nezdaniteľnej časti základu dane, čo je 1 968,67 eura, nemusia zo svojho príjmu vôbec platiť dane. Dôležitý je celkový ročný zárobok ešte pred odpočítaním odvodov. Dôchodca, ktorý sa zmestí do toho limitu, dostane po podaní daňového priznania naspäť všetky dane, ktoré mu zamestnávateľ počas roka strhol z platu.

Starobný dôchodca, ktorý dostáva plat i dôchodok

  • Zvýšenie dôchodku sa vypočíta ako súčin jednej polovice osobných mzdových bodov získaných po dovŕšení dôchodkového veku a aktuálnej dôchodkovej hodnoty.
  • Osobný mzdový bod sa odvíja od príjmu, z ktorého si platíte odvody. Aktuálna dôchodková hodnota sa mení každý rok v závislosti od vývoja priemerných platov v treťom štvrťroku. Tento rok je na úrovni 12,6657 eura.

Človek v dôchodkovom veku, ktorý pracuje a nepoberá dôchodok

  • Človek, ktorý dosiahne dôchodkový vek, nemusí hneď požiadať o dôchodok. Ak pracuje a nedostáva dôchodok, má nárok na zvýšenie svojej penzie, ktorá by mu patrila ku dňu dovŕšenia dôchodkového veku. Zvýšenie sa vypočíta ako súčin osobných mzdových bodov získaných po dosiahnutí dôchodkového veku a aktuálnej dôchodkovej hodnoty.
  • Takto vypočítaný dôchodok sa ďalej zvýši o pol percenta za každých 30 dní, keď senior bol dôchodkovo poistený, no nepoberal dôchodok, hoci mal naň nárok. Ak by niekto napríklad požiadal o dôchodok až po jednom roku po dosiahnutí dôchodkového veku, jeho penzia sa zvýši o šesť percent.

Pracujúci predčasný dôchodca

  • Pracovať môže aj predčasný dôchodca. Ak mu z tejto práce vznikne povinné dôchodkové poistenie, Sociálna poisťovňa mu zastaví výplatu dôchodku. Na dohodu však pracovať od júla minulého roku predčasní penzisti môžu. Musia si však uplatniť odvodovú výnimku a ich ročný príjem nesmie prekročiť 2 400 eur.
  • Po skončení práce môžu predčasní penzisti požiadať Sociálnu poisťovňu o uvoľnenie výplaty dôchodku a zároveň o zvýšenie svojho dôchodku. To sa vypočíta ako súčin osobných mzdových bodov a aktuálnej dôchodkovej hodnoty. Zároveň sa im dôchodok zvýši o pol percenta za každých začatých 30 dní, keď dôchodok nepoberali, pretože pracovali. Požiadať o toto polpercentné zvýšenie môžu až po dosiahnutí dôchodkového veku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #penzia #pracujúci dôchodcovia