Súbeh sirotského a invalidného dôchodku nie je možný v každej situácii

Ak žiadateľ o sirotský dôchodok už zo Sociálnej poisťovne poberá invalidný dôchodok z dôvodu poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70 %, nárok na sirotský dôchodok mu nevznikne, pretože sa na účely dôchodkového poistenia nepovažuje za nezaopatrené dieťa.

26.08.2019 14:56
študetn, študentka, škola, smútok, sirota Foto:
Ilustračné foto.
debata

Takzvaný súbeh nárokov na výplatu sirotského a invalidného dôchodku vznikne vtedy, ak sirota, ktorej sa priznáva sirotský dôchodok, už poberá invalidný dôchodok z dôvodu poklesu schopnosti vykonávať zárobkov činnosť o menej ako 70 %.

V plnej výške bude vtedy dostávať vyšší dôchodok a z nižšieho dôchodku bude poberať polovicu. Ak je výška oboch dôchodkov rovnaká, jednu polovicu bude dostávať zo sirotského dôchodku. Sociálna poisťovňa rovnako postupuje aj v prípade, ak žiadateľ o sirotský dôchodok poberá takýto invalidný dôchodok spolu s niektorou, resp. niektorými ďalšími dôchodkovými dávkami. Aj vtedy sa bude v plnej sume vyplácať vyšší, resp. najvyšší dôchodok. Sirota, ktorá poberá dva sirotské dôchodky, teda sirotský dôchodok po otcovi a sirotský dôchodok po matke, dostáva obidva sirotské dôchodky v plnej sume.

K 30. júnu 2019 Sociálna poisťovňa vyplácala 20 470 sirotských dôchodkov v priemernej výške 135,43 eura mesačne. V júli 2019 prijala 169 nových žiadostí o sirotský dôchodok.

Zdroj: Sociálna poisťovňa

debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #dôchodok #invalidný dôchodok #sirotský dôchodok #sirota