Oplatí sa dôchodcovský účet?

Viaceré banky núkajú seniorom špeciálny účet, ktorý je v porovnaní s klasickým balíkom služieb lacnejší. Mnohí penzisti však môžu mať zadarmo aj obyčajný účet, keďže vďaka vernostným programom im viaceré banky po splnení podmienok môžu odpustiť poplatok za vedenie účtu.

26.09.2019 06:00
peniaze, seniori, účet, úspory, financie, Foto:
Ak si dôchodca vyberá účet, mal by si pozorne preštudovať, čo je v mesačnom poplatku zahrnuté.
debata

Podľa porovnania portálu Finančný kompas ponúkajú špeciálne seniorské účty v súčasnosti štyri banky. Cena takéhoto účtu sa pohybuje od 95 centov do dvoch eur mesačne. Za vedenie štandardného balíka služieb si pritom banky väčšinou pýtajú viac ako päť eur mesačne. Seniorské účty bývajú síce lacnejšie, no ich obsah je v porovnaní s účtami pre ostatných klientov väčšinou chudobnejší.

Ak si dôchodca vyberá účet, mal by si preto pozorne preštudovať, čo je v mesačnom poplatku zahrnuté. Vo väčšine bánk si totiž musia priplácať takmer za všetky služby, ako je zadanie prevodného príkazu, výber z vlastného bankomatu či za trvalé príkazy a inkasá. Stačí, ak dôchodca zaplatí z toho účtu pár šekov, urobí zopár výberov z bankomatu a banke zaplatí viac, ako keby mal bežný balík služieb, ktorý má už v základnej cene zahrnuté výbery z bankomatov, prevodné príkazy či trvalé príkazy a inkasá.

Vo viacerých bankách je systém na získanie zľavy za balík služieb nastavený tak, že ho ľahko splnia aj penzisti. UniCredit Bank napríklad na priznanie bezplatného účtu požaduje len, aby klientovi každý mesiac prišlo na účet aspoň 400 eur. Slovenská sporiteľňa zase požaduje, aby klient mesačne uskutočniť platby kartou vo výške 200 eur, mal tri trvalé príkazy či inkasá a mal zriadené pravidelné sporenie.

Penzisti by tak pri hľadaní vhodného účtu mali zohľadniť nielen seniorské účty, ale aj bežné balíky služieb. Aj v prípade, že nebudú mať tento balík úplne zadarmo, môže ich vyjsť lacnejšie, ako keby mali pri seniorskom účte doplácať za ďalšie služby.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bankový účet #účet zadarmo #dôchodcovský účet